Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårt prövade krögare får ännu mer problem

Rädslan för coronasmittan hade redan skrämt bort massor av restaurangbesökarna.

Tisdagens beslut att stoppa barservering gör bara läget värre.

– Regeringen gav oss dödsstöten, säger Paul Nielsen som driver puben Paddys och Vin&Ginbar i Malmö.

Krögarna irriterar sig på att informationen om de nya reglerna är så suddig.

Folkhälsomyndighetens beslut att i princip förbjuda allt som kan skapa trängsel på svenska matställen ställer till stora problem för en redan hårt drabbad bransch.

Fredrik Berg som driver fyra matställen i Karlshamn känner av krisen för restaurangbranschen.Foto: PRIVAT
Alla på Brasserie Fridolf i Karlshamn måste jobba hårdare och vara aktivare när kunderna sitter ner.Foto: © BEN G.T. NYBERG

Fredrik Berg äger fyra matställen i Karlshamn – Brasserie Fridolf, Gourmet Grön, Restaurang&Vin, och Esters Café. Han har redan känt av nedgången för krogarna.

– På Brasserie Fridolf har vi tappat 60–70 procent av omsättningen de senaste 14 dagarna, säger han.

Nu slutar Fredrik Berg med sina klubbkvällar på fredagar och lördagar, och Brasseriet ska ta bort sin populära fredagsbuffé. Dessutom måste alla jobba hårdare.

– Vi har haft möte och pratat om hur vi måste vara mer aktiva vid borden och komma ut mer på golvet, säger han.

Regelerna svåra att tyda

Paul Nielsen har korttidspermitterat de anställda på sina krogar Paddys och Vin&Ginbar. De jobbar 40 procent och staten ska fylla upp lönen till 90 procent.

Paul Nielsen på Paddys i Malmö säger att de nya reglerna kan bli ”dödsstöten” för barer.Foto: Privat
Paddys får inte längre servera gästerna vid baren – de måste sitta vid borden för att få något att dricka.Foto: Simon Larsson

– Vi vill inte stänga, och vi vill väldigt gärna behålla vår personal, säger Paul Nielsen.

– Men jag vet inte hur vi ska kunna hålla Vin&Ginbar öppen när vi bara får ta emot gäster som sitter ner och äter. Vi diskuterar detta just nu.

Paul Nielsen tycker att de nya reglerna är svåra att tyda. 

– De säger att det ska vara ”glest mellan borden”. Men vad betyder det? En meter mellan borden? Två meter?

Har redan tappat 70 procent

Johan Horndahl, som är krögare på Bullen i Malmö, har precis som kollegerna tappat 70 procent av omsättningen de senaste veckorna.

Johan Horndahl som driver klassiska Bullen i Malmö jobbar tidvis helt ensam med restaurangens kock.Foto: Privat
Bullen tar bort alla barstolar. Gästerna får inte längre sitta runt bardisken med sina glas.Foto: PETER KASTENSSON

– Det är bara jag och kocken kvar här nu i kväll. Jag har 14 anställda som är nere på att jobba 40 procent, säger han.

– Med de nya reglerna får jag plocka bort barstolarna. Nu får man inte sitta runt disken längre. De som bara vill dricka något får flytta ner i vinkällaren om det blir fullt vid borden. Men det blir det nog inte.

Alla de intervjuade krögarna är ändå helt inställda på att just deras företag ska kunna leva vidare, om bara nödvändiga justeringar genomförs.

– Vi drar ner på personal, öppettider och menyn. Då ska vi nog kunna hanka oss fram, säger Jonas Horndahl på Bullen.