Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Härliga Costa del Skåne – varmare än Kanarieöarna

Jenny Bejre, 24 år, produktdesignstuderande, från Göteborg: – Det är på tiden att värmen kommit. Förbannat härligt att våren nu är här för man har varit en blekfis länge. Jag sitter här för det är praktiskt att vara nära universitetet och att sitta vid vattnet gör mig positiv. Isabella Wintberg, 27 år, förskolelärarstudent, Ronneby. – Det känns befriande att värmen kommit. Man får energi och blir glad över livet. Detta är en stillsam lugn plats att vara på mitt i allt kaoset. Foto: Fritz Schibli
Högtrycket med mycket sol kommer att dominera veckan, även om temperaturerna sjunker. Foto: COLOURBOX / ANNA OMELCHENKO
Höga vårtemperaturer väntas i Sydsverige under tisdagen. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Värmen från helgen sätter fortfarande sin prägel på vädret i Sydsverige.

Under måndagen räknar meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm med temperaturer över 20 grader på flera platser i Sydsverige.

– Men det gäller att njuta fort. Redan under tisdagen halveras temperaturerna, säger han.

Under söndagen hade Torup i Halland 21,8 grader och det finns möjligheter att det kommer att slås under måndagen. Redan vid lunchtid rapporterade Växjö att kvicksilvret passerat 20-gradersstrecket.

– Det handar i så fall om platser i norra Skåne eller i gränslandet mellan Blekinge och Småland, säger Johan Groth. Där finns en möjlighet att man spränger 22-graders vallen.

Det är också där solen kommer att visa sig från sin bästa sida. Längre västerut blandas den blå himlen upp med en hel del moln. 

Riktigt fint

Men om man jämför vädret i Sydsverige med övriga Europa ser det riktigt bra ut.

I Fuengirola på Costa del Sol i Spanien kommer temperaturen som mest upp kring 15-strecket i dag.

I Lissabon i Portugal väntas bara 13 grader och i Las Palmas på Kanarieöarna är prognosen 17 grader och regn.

Även längs hela Rivieran är temperaturerna låga.

– Söker man sol och värme utanför Sverige finns inte så många platser att resa till. Det är egentligen bara i sydöstra Europa. På Sicilien är det fint väder och även på vissa platser i Grekland, säger Johan Groth.

Tränger på

Men det gäller att passa på att njuta nu. Redan under tisdagen sker en förändring med en halvering av temperaturerna.

– Det är ganska kylig luft som tränger ner norrifrån  och stannar resten av veckan. Det innebär på sin höjd temperaturer kring tio grader och på många håll finns risk för frost nattetid. Överhuvudtaget blir det kyliga nätter och morgnar, säger Johan Groth.

Men högtrycket med mycket sol kommer ändå att dominera veckan.   

Under tisdag förstärks ett högtryck över landet och ger soligt väder på många håll. Över Götaland ligger i alla fall inledningsvis en del moln kvar.

 Högtrycket ser ut att ligga stabilt fram till och med fredagen.

Under slutet av veckan väntas moln och eventuellt regn in från sydväst över södra Sverige. Med det också lite högre temperaturer, upp mot ca 15 grader. Norra Sverige ser ut att få fortsatt högtrycksdominerat väder.

Kliv framåt

– Våren har tagit stora kliv framåt, men våren lyser fortfarande med sin frånvaro på många platser i landet. Det är bara i Skåne, längs kusterna och i delar av Östergötland, Sörmland och runt Mälaren som det är meteorologisk vår, säger Johan Groth. 

Samtidigt har det varit sommartemperaturer - medeltemperaturer på över tio grader - i särskilt västra Skåne de senaste dygnen. 

– Man kan utan vidare säga att vi haft en kylslagen vår. I hela mars har temperaturerna legat 1-1,5 grad under det normala och på vissa platser i Småland två grader under det normala, säger Johan Groth.

Att vissa platser har över 20 grader i april är inte heller någon sensation.

– Sådana utbrott ska vi ha ibland, säger han.