Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Härifrån höll dansken koll på sina grannar

HÖGT. Anläggningen bestod av ett betongtorn som bar upp radar­antennen och lika höga men inte lika massiva betongmaster. Foto: Calle Bergendorff
SVÅRKLÄTTRAT. De nedersta trappstegen saknas, men den nyfikne kan häva sig upp. Foto: Calle Bergendorff
Tornen ligger gömda och glömda i det gröna. Foto: Calle Bergendorff
Fästet för den radar som en gång spanade över Öresund och Kattegatt. Foto: Calle Bergendorff
"HALT. Här får ingen passera, här kommer ingen förbi." Foto: Calle Bergendorff

På en höjd vid Helsingör, 89 meter över havet, sträcker sig fyra betongtorn ytterligare några meter upp över trädtopparna.

Från den höjden kunde det danska försvaret hålla koll på grannar och fiender och skydda riket från anfall.

Men för några år sedan sprang tiden ifrån radartornen och när övervakningen blev mobil lämnades tornen åt sitt öde.

Danmark på radarn

Efter det andra världskriget beslutade man att Danmark skulle övervaka sitt territorium genom en så kallad kust- och luftradarkommission.

1949 bildades Krigsministeriets og Marineministeriets radarkommission som köpte in fem radaranläggningar från England i utbildningssyfte - innan man gick vidare och byggde ut radarsystemet.

1950 bildades det danska flygvapnet när marinens och arméns flyg slogs samman. Det nya vapenslaget tog över radarövervakningen.

När radarövervakningen byggdes ut inom ramen för Natosamarbetet slöts en mängd markavtal för de ofta stora anläggningarna. Många gäller fortfarande, trots att radaranläggningarna slutat pipa.

Källa: Danska miljöministeriet

I slutet av 40-talet beslutades det att dansken var tvungen att ha koll på territoriet kring riket. När Danmark sedan gick in i ett Natosamarbete tog radarövervakningen fart, och då spenderarbyxorna svällde av dollar från andra sidan Atlanten byggdes inte mindre än ett 50-tal radarstationer runtom i Danmark. Ett av dessa var radartornen i Multebjerg utanför Helsingör.

Arbetsplats för 29

- De ligger väldigt smart. Man ser knappt tornen förrän man är där, det är mycket skog omkring. Och det är fri sikt utåt, en klar dag ser man Skånes kust, säger fotograf Calle Bergendorff.

Här jobbade en gång 29 försvarsanställda med att hålla koll på förmodade fientliga förehavanden kring konungariket Danmark.

Men tekniken gick framåt och allteftersom decennierna gick började de klumpiga, och onekligen stationära, tornen spela ut sin roll. Den nya tiden krävde små, snabba och framförallt mobila radarenheter som kunde flyttas - dit de behövdes och där inga bomber riskerade att falla.

Nu härskar lugnet

Vid en ceremoni den 18 januari 2011 tackades tornen av efter lång och trogen tjänst. Sedan tystnade radarpipet och den värdefulla utrustningen monterades ner.

Sedan dess härskar lugnet på Multebjerg.

Och kanske blir det som den danska Miljøstyrelsen skrev för några år sedan, att tornen byggs om för att tjäna fredliga intressen som utkikstorn för naturintresserade. För falla av sig själva lär tornen inte göra.

"Mer angelägna"

– Det är rejäla saker. Och danskarna känns mer angelägna att bevara, i Sverige stänger vi bunkrarna men i Danmark finns ett stort intresse, säger Calle Bergendorff.

 

Du har väl inte missat de tidigare delarna i Kvällspostens reportage-serie "Övergivna platser"? Här finns alla samlade på ett ställe.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!