Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårfärgen kan ge dig cancer enligt forskare

Forskare från Lund visar att hårgfärgsprodukter kan innehålla cancerframkallande ämnen.Foto: COLOURBOX

LUND. Cancerframkallande ämnen kan förekomma i vissa hårfärgningsprodukter. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Nu rekommenderar forskarna att alla som kommer i kontakt med hårfärg alltid använder handskar för att skydda sig.

– Vi menar att det är en exponering som om möjligt måste upphöra, säger Maria Albin, docent vid Lunds universitet och ansvarig för forskningsprojektet.

Ju oftare en frisör kommer i kontakt med hårfärgningsmedel eller permanentvätska, desto större halter av det cancerframkallande ämnet orto-toluidin kan spåras i vederbörandes blod. Det visar en färsk studie från Lunds universitet.

Forskare har undersökt förekomsten av åtta aromatiska aminer bundna till hemoglobinet i blodet hos närmare 300 frisörer, ett 30-tal privatkonsumenter och ett 60-tal kontrollpersoner, samtliga kvinnor och ickerökare.

– De halter av addukter vi fann var låga, 0-0,2 nanogram per gram hemoglobin, men vi hittade mätbara halter av orto-toluidin hos omkring hälften av både frisörer, konsumenter och kontrollpersoner, säger Gabriella Johansson, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

"Måste upphöra"

I frisörgruppen såg forskarna även att halterna av orto-toluidin ökade med antalet behandlingar med ljus hårfärg och hårpermanent. Även halterna av en annan amin, meta-toluidin, ökade vid färgningar med både ljus och mörk hårfärg.

– Våra resultat talar för att frisörer i sitt arbete utsätts för orto- och meta-toluidin från hårfärgprodukter och från permanenter. Orto-toluidin har visats kunna orsaka cancer hos människa och hos försöksdjur. Vi menar att det därför är en exponering som om möjligt måste upphöra, säger Maria Albin i pressmeddelandet.

Även om halterna som hittats bedöms som låga rekommenderar forskarna ändå alla som sysslar med hårfärgning och hårpermanentning att använda engångshandskar både vid färgning och sköljning. Detta skyddar även mot handeksem och allergi, menar forskarna.

Orto-toluidin förekommer i gummiindustrin och vid tillverkning av färgmedel men också i exempelvis cigarettrök och vissa bedövningsmedel.