Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårfager kalv i Blekinge kan ge skalliga hopp

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
”Det som är intressant för oss är att det är lång hårväxt på hela kroppen”, säger Gabriella Lindgren, genforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.Foto: Privat
Hemligheten bakom den ovanligt långa och tjocka pälsen skulle kunna ge nya rön om hur man förebygger håravfall och skallighet.Foto: Colourbox
Kalven har väckt stor uppmärksamhet sedan födseln. Inte bara för sin långa päls utan också för den ovanliga färgen. Foto: Privat

En lurvig, blågrå tjurkalv som nyligen föddes på Björketorps gård i Ronneby har väckt forskares intresse. 

Hemligheten bakom den ovanligt långa och tjocka pälsen skulle kunna ge nya rön om hur man förebygger håravfall och skallighet.

När kalven föddes var den blålila, men nu har den blivit lite blekare, närmast blågrå, enligt ekobonden Per Brunberg på Björketorps gård i Ronneby. Det väckte stor uppmärksamhet. 

– Jag har aldrig haft någon kalv i denna kulör och med denna päls. Förr hade vi ju röda och svarta kor. Nu för tiden har man ju korsat raserna för att få fram vitalare djur så det kan smyga sig in alla möjliga gener, säger Per Brunberg. 

Per Brunberg jämför det med hundar och att för smal genbas ofta leder till att djuren får svagheter.

– Förr tittade man ju på blandrashundar och frynte på näsan. Nu tycker man nästan de är mer intressanta för att deras blandning gör dem mer stabila. Samma tanke har vi anammat i avel till mjölkproduktion, säger Per Brunberg.

Det är hos ekobonden Per Brunberg på Björketorps gård i Ronneby som kalven har fötts. Foto: PEO MÖLLER

”Lite jämförbart”

Det är kalvens långa päls som nu intresserar forskare.

– Den är 40 millimeter längre än en normal päls hos en kalv. Sedan är den väldigt tät också. Det är väldigt många hårsäckar hos den här kalven, säger Gabriella Lindgren, genforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Hon deltar i ett forskningsprojekt som kartlägger vilka gener som styr och reglerar hårtillväxten hos Islandshästar och andra hästraser. Kunskapen om vilka genetiska faktorer som ligger bakom hårtillväxten är begränsad och syftet med studien är i förlängningen att bidra med nya kunskaper om vad som orsakar håravfall och skallighet.

Det intressanta med just hästar är att det inte finns något som tyder på att hästens långa och växande man har någon biologisk funktion.

– Det som är lite fräckt med manen är att den sitter på huvudet och att det är där den växer. Då kan man tänka sig att det är lite jämförbart med människans huvudhår.

Den lilla kalven med mamma-ko.Foto: Privat

Behåller kalven

Den håriga kalven i Blekinge passar in i projektet och forskarna har fått blodprov och hårsäckar från djuret för att ta fram DNA som de ska analysera.

– Det som är intressant för oss är att det är lång hårväxt på hela kroppen. Då kan vi kanske lära oss någonting i framtiden om vad det är för mutationer som styr när det är på hela kroppen eller när det bara är på en begränsad yta på kroppen, som manen eller människans huvudhår, säger Gabriella Lindgren.

Vanligtvis behåller man bara kvigorna på Björketorps gård, men den lurviga tjurkalven kommer att få stanna. 

– Vi vill gärna behålla honom. Han kan vara en gårdstjur. Min fru sa att den säljer vi icke så då blir det så, säger Per Brunberg. 

TV: Kolla in hur bonden gör kor lyckligare

Bonde sätter VR-glasögon på kor.