Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Längre strafftid för hänsynslösa rånare

De båda män som dömts till fängelse för ett grovt rån mot en man i 65-årsåldern i Lund i våras har fått sina straff förlängda av hovrätten, skriver Sydsvenskan. 

De misshandlade mannen och lämnade honom bunden i så dåligt skick att han kunde ha dött av sina skador.

Männen får fängelse i sex år och sex månader, respektive sex år och åtta månader.

Det våldsamma rånet på Gunnesbo i Lund begicks vid 06-tiden på långfredagens morgon förra året.

Offret var en släkting till det par i 60-årsåldern som äger huset där rånarna trängde sig in.

Rånet på långfredagens morgon förra året blev enormt uppmärksammat för den hänsynslöshet som rånarna visat.Foto: Fritz Schibli
Polisen säkrade spår efter gärningsmännen som redan efter två dygn greps i Danmark.Foto: Fritz Schibli
Villaområdet Gunnesbo i Lund anses vanligen vara lugnt och tryggt.Foto: Fritz Schibli

Han misshandlades och bands med silvertejp kring händer, fötter och över munnen. Hovrätten bedömer att han kunde ha avlidit om han inte lyckats ta sig loss, skriver Sydsvenskan.

Flydde i stulen bil

Rånarna flydde i en stulen bil.

Efter händelsen tog mannen sig in till närmaste granne och slog larm. Han fördes till sjukhus och senare meddelades det att han klarat sig med lindriga skador.

Redan på påskdagen greps en 22-åring och en 25-åring i Danmark som misstänkta för rånet. De utlämnades till Sverige i början av juli sedan de uttömt alla rättsliga möjligheter att undgå detta.

Lunds tingsrätt dömde 25-åringen till sex års fängelse och 22-åringen till sex år och två månader. Det ska ha varit 22-åringen som knivhögg offret.

Strafftiden förlängs

Nu har hovrätten tagit ställning till de dömdas överklagande – och alltså förlängt strafftiden för båda med sex månader vardera.

Sydsvenskan uppger att männen enligt hovrättens bedömning varit särskilt hänsynslösa och använt kraftigt övervåld.

De tog med sig mannens mobiltelefon och lämnade honom bunden och knivhuggen trots att de måste ha förstått att han var allvarligt skadad.

Männen döms att betala skadestånd på 95 000 kronor till sitt offer.