Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda orden om prinsen: ”Kan stanna utomlands”

Här är alla medlemmarna i kungafamiljen.
Prins Joachim och hans fru Marie har flyttat till Paris. Där kan de stanna, tycker den danska kungahusexperten Søren Jakobsen.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Prins Joachim har startat sitt nya liv med familjen i Paris. Militärutbildningen pågår för fullt och barnen har börjat skolan. 

Men hemifrån Danmark kommer nu oväntat hårda ord om prinsen. 

– Kungahuset lever lyckligare utan honom, säger författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen. 

Under ett av prins Joachims sista offentliga framträdanden i Danmark fick han frågan om vad han skulle sakna mest efter flytten till Paris. 

– Jag kommer inte ha tid att sakna något med Danmark, svarade prinsen. 

Nu verkar inte prins Joachim vara så saknad av Danmark heller. I alla fall om man ska tro författaren och kungahusexperten Sören Jakobsen. 

– Han har inget att komma hem till om jag ska vara ärlig, och jag tror att Joachim skulle må bäst av att inte komma hem, säger han till Se og Hør

Nu har prins Joachim en chans att skapa sig ett eget liv, menar experten.
Foto: HANNE JUUL / MEGA/IBL

Mer meningsfullt liv

Det är hårda ord från experten, men Sören Jakobsen tror att prins Joachim kan hitta ett mycket mer meningsfullt liv utomlands, där han kan stå på egna ben i stället för att bara röra sig i skuggan av drottning Margrethe och kronprins Frederik. 

– Nu ska han visa att han kan skaffa sig ett jobb, fram tills nu har han fått allt serverat på ett silverfat tack vare sin prinstitel. Det är en rejäl prövning och han är för första gången i sitt liv riktigt pressad. 

Ytterligare ett tecken på att prins Joachims kungliga plikter i hemlandet är på upphällningen kom under onsdagen då drottning Margrethe utsåg kronprinsessan Mary till riksföreståndare. Kronprinsessan kan framöver ta över drottningens förpliktelser som stadsöverhuvud när drottningen har förhinder. 

– Det här sker som ett led i en del av en modernisering av kungahuset, säger Søren Jakobsen till BT

Prins Joachims mamma, drottning Margrethe, utsåg under onsdagen kronprinsessan Marie till rksföreståndare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mary: ”Det är en stor ära”

Sören Jakobsen tror att prins Joachim har ryckt in som ställföreträdande regent för sista gången. 

Kronprinsessan Mary kommenterade under torsdagsmorgonen utnämningen för första gången. 

– Det är en stor ära och jag är djupt rörd över det förtroende jag får, sa kronprinsessan Mary när hon besökte Frydenhøjskolen i Hvidovre. 

Prins Joachim har inte kommenterat de hårda orden från Søren Jakobsen, sedan flytten till Paris har han och resten av familjen hållit en väldigt låg profil. Enda gången prins Joachim har synts till var i måndags då han och hustrun Marie deltog vid den förra franska presidenten Jaques Chiracs begravning. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!