Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot mordpjäsen

Helén Nilsson hittades mördad i mars 1989. Hennes kropp låg i ett stenröse utanför Tollarp. Hon hade då varit försvunnen i sex dagar.Foto: - -
Ulf Olsson knöts till mordet på Helén Nilsson med hjälp av DNA. Dömdes senare till rättspsykiatrisk vård. Han tog sitt eget liv på rättspsyk i Sundsvall för sju år sedan.Foto: INGEN BYLINE
Foto: TOMAS LEPRINCE
I pjäsen "Skånska Mord 1989-2015" skildras bland annat Helén Nilssons anhörigas tankar och sorg med citat är hämtade från intervju med de anhöriga som Per Lindelöw gjorde för Kvällsposten.Foto: Malmö stadsteater

Journalisten Per Lindelöw blev djupt berörd när han såg provföreställning av Skånska mord 1989–2015. I sitt yrke som kriminalreporter har han skrivit om flera av morden som förekommer i pjäsen.

Först efteråt insåg han att den innehöll material från hans egen intervju med anhöriga till flickan Helén som mördades för snart trettio år sedan.

– Ingen hörde av sig och bad om lov att använda min intervju. Det är respektlöst mot de anhöriga till Helén och mot mig, säger Per Lindelöw.

Den 29 mars 2014 publicerade Kvällsposten en lång intervju med de anhöriga till 10-årige Helén som 25 år tidigare mördats. Den lilla flickan skulle den 20 mars 1989 cykla till några vänner i Hörby. Hon kom aldrig hem. Hennes döda kropp hittades den 26 mars 1989 i ett stenröse mellan Bröd och Tollarp. Kroppen var förpackad i svarta sopsäckar. Obduktionen visade att hon våldtagits.

Per Lindelöw är numera pensionär men arbetade många år som kriminalreporter på bland annat på Kvällsposten. 

– Intervjun byggde på stor ömsesidig respekt, säger Per Lindelöw.

Familjen har varken tidigare eller senare medverkat i en liknande intervju.

"Jag grät"

Han minns fortfarande intervjun. Mötet med Heléns anhöriga och deras deras smärta, sorg och saknad gjorde ett djupt och outplånligt intryck på honom.

- Jag grät under intervjun, säger Per Lindelöw.

Långt senare fick han en biljett till provföreställningen av Skånska Mord 1989-2015, en föreställning som skildrar sex uppmärksammade mord, på Intiman i Malmö. Pjäsen är skriven av dramatikern Kristian Hallberg. På hans förlag presenteras pjäsen som "en dödsmässa, en fantasi kring sex mordplatser i Skåne. Pjäsen fantiserar fritt kring det som sker precis innan eller efter mordet". Malmö stadsteater använder samma beskrivning av pjäsen.

Den hade premiär 10 februari i år och spelades sista gången den 23 mars.

Men när Per Lindelöw såg provföreställningen återkallade scenerna och orden som han hörde ett då för honom oförklarligt starka känslor, samma känslor som han drabbades av när han intervjuade Heléns anhöriga.

– Jag började gråta under föreställningen, säger Per Lindelöw.

 

Mordet på Helén

10-åriga Heléns kropp hittades den 26 mars 1989 i ett stenröse efter att tusentals sökt efter henne. Fyra år senare fick polisen med hjälp av brittiska experter fram en DNA-profil som ledde till att den då 52 år gamle Ulf Olsson greps 15 år senare och senare åtalades och dömdes för  människorov, grov våldtäkt och mord på Helén.

Ulf Olsson dömdes även för mordet på Jannica Ekblad, 26, som hittades naken och mördad i augusti 1989 på en landsväg norr om Hässleholm. Han hade vid den här tiden en stuga utanför Höör.

Ulf Olsson erkände aldrig något av brotten. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård. I januari 2010 tog han sitt liv på rättspsyk i Sundsvall

Han förstod först i efterhand att det fanns en logisk förklaring. Orden han hörde från scenen var i flera avseende samma ord som Heléns anhöriga yttrat till honom intervjun i anslutning till 25-årsdagen av mordet på Helén.

Samma citat i pjäsen

– Jag fick senare en kopia av manus och har jämfört det med min artikel. Jag ser att det finns textrader som tagits från min intervju. Varken jag eller Heléns anhöriga har tillfrågats. Jag tycker att det är respektlöst, säger han.

Han kallar det för textstöld.

– Det här är inte acceptabelt. En journalist hade aldrig kunnat göra så, säger han.

Kvällsposten har till viss del kontrollerat Per Lindelöws uppgifter. Här är några exempel:

I sin artikel i Kvällsposten återger ett samtal under intervjun med en anhöriga till Helén som beskriver hur hon upplever sorgen efter sin mördade syster:

– Det är mer som en ballong inom mig som pyser.

I pjäsen återfinns exakt samma mening:

– Det är mer som en ballong inom mig som pyser.

Heléns mamma beskriver i Per Lindelöws artikel hur sorgen blivit en del av hennes liv och vardag och uttrycker det så här:

– Man har en ryggsäck. Några säger att sorgen tar slut, det gör den aldrig. Men man lär sig leva med den – man är så illa tvungen.

I pjäsen säger den som spelar rollen av Heléns mamma:

– Några säger att sorgen tar slut, det gör den aldrig. Men man lär sig att leva med den. Man är så illa tvungen.

Visste inget

Dramaturgen Anna Kölên på Malmö stadsteater har efter att Per Lindelöw kontaktat teatern själv undersökt hur det förhåller sig.

– Kristian Hallberg säger att han har utgått från Pers intervju och att det är en av de källor han har använt, säger Anna Kölên.

Men det var något hon fick veta först i fredags.

– Om jag hade vetat att det fanns direkta citat från en intervju så hade jag tagit kontakt med Per av etiska skäl, inte juridiska, och pratat med honom och tackat honom i programmet och bjudit in honom till premiären av respekt för hans arbete, säger Anna Kölên.

Men den möjligheten finns inte. Pjäsen spelas inte längre på teatern.

– Det finns direkta citat i pjäsen som Per anser bryter mot hans upphovsrätt och Kristian och hans förlag anser att det inte gör det. Och där står diskussionen. Jag har ingen åsikt om den juridiska frågan. Vi har beställt ett fiktivt verk av Kristian, en pjäs. Och det är så vi ser på hans text, säger hon.

Malmö stadsteater ser sig inte som en part i det här. Tvisten är istället mellan Per Lindelöw och Kristian Hallberg samt hans förlag.

Kvällsposten har sökt Kristian Hallberg och även företrädare för hans förlag.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!