Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda besparingar väntar för Skurups kommun

Foto: JOHANNA SVENSSON

Skurups kommun hoppades på att gå åtta miljoner kronor plus i år. 

Istället tror man sig gå man 20 miljoner back.

Nu väntar hårda besparingar.

– Vi behöver få ner våra kostnader inom alla områden. Det handlar om fler barn per anställd inom förskolan och nya boendelösningar för flyktingfamiljer, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, till SVT.

Flera sydsvenska kommuner kommer troligtvis att redovisa ett ekonomiskt underskott i år. Det skrev Sveriges kommun och landsting (SKL) redan i maj då man konstaterade att tio av Skånes 33 kommuner, bland andra Landskrona, Ystad, Lund och Hörby, tror att de kommer att landa på minus.

Till gruppen hörde då även Skurups kommun, trots att politikerna i budgeten hoppades på ett plus på åtta miljoner kronor.

Men nu ser det dystare ut. Enligt Sveriges kommuner och landstings uppdaterade ekonomirapport som presenterades under onsdagen hör Skurup till de som räknar med ett underskott. 

Sparar överallt

Enligt Johan Bolinder räknar man med ett underskott på 20 miljoner kronor, och det innebär rejäla sparkrav.

– Vi behöver få ner våra kostnader inom alla områden. Det handlar om fler barn per anställd inom förskolan och nya boendelösningar för flyktingfamiljer, säger Johan Bolinder till SVT.

Enligt honom är det osthyvel som gäller: alla delar av kommunens verksamhet får räkna med besparingar.

– Vi ser över alla våra kostnader. Ingen undanhålls från besparingar, säger Johan Bolinder (M).