Hård kritik mot kommunen om Microsofts bygglov

IT-jätten Microsoft fick förra året bygglov för en 15 000 kvadratmeter stor dataserverhall i Staffanstorp.
Foto: JASON SZENES/EPA
Naturskyddsföreningen hävdar att kommunen medvetet undanhöll information från Staffanstorpsborna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Naturskyddsföreningen är djupt kritisk mot bristen på insyn när Microsoft fick bygglov i Staffanstorp och hävdar att kommunen medvetet undanhöll information från boende i närområdet. Föreningen får medhåll av Miljöpartiet.

– Nu ser vi att det det mörkats för oss andra i nämnden och de boende i området. Att det egentligen fanns mer information redan då att det fanns behov av det här jättestora dieselaggregatet. Man känner sig dum och förd bakom ljuset som politiker. Och det är ju katastrof för de boende som inte har fått veta vad det handlar om i tid, säger Daniel Wittlock, ordförande för Miljöpartiet Staffanstorp, till Sydsvenskan.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Eric Tabich (M) slår ifrån sig kritiken.

IT-jätten Microsoft fick förra året bygglov för en 15 000 kvadratmeter stor dataserverhall i Staffanstorp. Efter ett halvår inledde Microsoft samråd för att få installera nio dieselaggregat som skulle innebära risker både för att bullergränsen överstigs och att det kan bli sämre luftkvalitet vid förbränning enligt Cowi som gjort miljöutredningen.

Naturskyddsföreningen Staffanstorp som gått igenom bygglovsprocessen riktar nu kritik mot att allmänheten inte kunnat följa processen på ett öppet sätt. Enligt föreningen har kommunen mörkat för att undvika protester mot dieselaggregaten.

”Det är klart att vi nu i efterhand ångrar oss”

Men stadsbyggnadsnämndens ordförande Eric Tabich (M) säger att rutinerna har följts i ärendet: 

”Bygglovet är beviljat utifrån gällande detaljplan och under denna process har Naturskyddsföreningen inte varit sakägare och heller inte hört av sig till kommunen”, skriver Tabich i ett mejl till tidningen.

Miljöpartiet i Staffanstorp var kritiskt mot att kommunen ville ge tillåtelse att bygga på jordbruksmark, men reserverade sig inte mot beslutet eftersom det ansågs ligga i linje med detaljplanen.

– Vi tänkte att den striden vinner vi inte, men det är klart att vi nu i efterhand ångrar oss, säger Daniel Wittlock (MP) till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!