En grupp engagerade Mönsteråsbor ville konkurrera ut tiggarna genom att ställa sig nära och samla in pengar till samhällets äldre. Det initiativet resulterade i en twitterinsamling till Narcisa och hennes landsmän. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild AbEn grupp engagerade Mönsteråsbor ville konkurrera ut tiggarna genom att ställa sig nära och samla in pengar till samhällets äldre. Det initiativet resulterade i en twitterinsamling till Narcisa och hennes landsmän. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
En grupp engagerade Mönsteråsbor ville konkurrera ut tiggarna genom att ställa sig nära och samla in pengar till samhällets äldre. Det initiativet resulterade i en twitterinsamling till Narcisa och hennes landsmän. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
Efter ett par månader framför butikerna i Mönsterås har Narcisa åkt hem till Rumänien. Men deras närvaro har rört upp känslorna både i samhället och på riksplanet. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild AbEfter ett par månader framför butikerna i Mönsterås har Narcisa åkt hem till Rumänien. Men deras närvaro har rört upp känslorna både i samhället och på riksplanet. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
Efter ett par månader framför butikerna i Mönsterås har Narcisa åkt hem till Rumänien. Men deras närvaro har rört upp känslorna både i samhället och på riksplanet. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
Kyrkoherde Alf Johansson har engagerat sig för Narcisa och de andra EU-migranterna i Mönsterås. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild AbKyrkoherde Alf Johansson har engagerat sig för Narcisa och de andra EU-migranterna i Mönsterås. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
Kyrkoherde Alf Johansson har engagerat sig för Narcisa och de andra EU-migranterna i Mönsterås. Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
Foto: Drago Prvulovic/Malmobild AbFoto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab
 Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab

Här ville invånarna konkurrera ut tiggarna

Publicerad

Engagerade Mönsteråsbor protesterade mot tiggarna i kommunen genom att sätta sig bredvid och samla in pengar till äldre. Initiativet slog tillbaka med en insamling i tiggarnas favör.

Utan att riktigt vara medveten om det blev Narcisa Grozavu, 26 och åtta andra EU-migranter en riksangelägenhet.

– De berättade att de samlade in till äldre och det kunde jag känna sympati för, säger Narcisa Grozavu om protesten bredvid.

Trafiken på parkeringen vid ICA-butiken i Mönsterås är maklig så här en tisdag i maj. Under arbetstid verkar det mest vara pensionärer och folk som ska handla lunch som passerar ingången. Narcisa Grozavu, 26 sitter strax till vänster på en väska med huckle om huvudet, foppatofflor på fötterna och en kopp framför sig. Hon berättar att hennes man sitter framför en annan affär i samhället och att de varit här sedan i tidigt i april.

– Folk är gästvänliga här. Här är väldigt vackert, rent och snyggt, säger Narcisa.

– Fast det är kallt.

Familjen har ett hus hemma i Vâlcea, Rumänien som blev totalskadat efter störtregn ett jordskred i höstas. Där finns också sönerna Raul 9, Denis 5 och Ilie, 3.

– Min mamma tar hand om dem men det är svårt. När jag ringer säger de "mamma, kom hem", men vi är ändå här för att göra det bättre för dem, säger Narcisa.

Lever på existensminimum

Hon berättar att den äldsta pojken går i skolan och sköter sig. Själv fick Narcisa sluta efter fem år eftersom hon blev hänvisad till en skola i en grannby. Det innebar kostnader som familjen inte kunde klara av. Narcisa var arbetslös innan familjen bestämde sig för att resa till Sverige.

– I Rumänien lever vi på existensminimum. Det finns inte en chans att vi kan reparera huset då.

Vad vill du arbeta med här?

– Vad som helst, städning till exempel, säger Narcisa som i nästa andetag tar ner sina chanser.

– Fast det är så klart svårt när man inte kan språket.

Narcisa ingår i en grupp på nio människor som alla valt att åka till just Mönsterås. Människor de känner som varit här tidigare beskrev det som en bra plats med hjälpsamma invånare. Här har de bland annat bott under presenningar vid en återvinningsstation. Men det lägret revs och sedan dess har Narcisa och de andra bott i två bilar på en campingplats. Kyrkan, som reagerade starkt på avhysningen, hjälper till med mat, dusch och kläder.

Något jobb har de inte hittat. Istället tigger de utanför butikerna i samhället. Hon berättar att människor som går förbi har undrat om Narcisa betalar till någon annan, till någon sorts maffiaboss.

– Då svarar jag att det vi samlar in är till mig och min familj.

Gåvor och protester

Men även om Narcisa är lugn så har EU-migranternas närvaro väckt känslor i samhället. Känslor som yttrar sig både i vänlighet och gåvor men även i form av tydliga protester. Gruppen "Vi som vill få bort tiggarna från Mönsterås kommun" ställde sig själva att tigga bredvid EU-migranterna. Målet för insamlingen var äldre i kommunen.

– Det var en kvinna som ställde sig i andra änden här och tiggde för de gamla. De var även vid Coop och Netto, säger Narcisa som samsades om platsen utan gnissel.

Narcisa frågade kvinnan vad hon samlade in pengar till och fick veta att det skulle gå till de gamla i Mönsterås. Ett syfte som Narcisa säger att hon kan sympatisera med. Den konkurrerande insamlingen blev en riksnyhet och orsakade en motreaktion. En av dem som reagerade var juristen Viktor Banke som startade in en insamling för EU-migranterna på twitter. En insamling som drog in runt 30 000 kronor.

Viktor Banke har fördjupat sina tankar om insamlingen på bloggen Lagen om alltings jävighet under rubriken "Ingen människa är illegal, inte ens i Mönsterås."

"Jag och många av de som givit har inte gjort tillnärmelsevis av deras uppoffringar, men vi har allt vi önskar och mycket mer därtill. Därför kommer inga bilder att visas eller ytterligare redovisning av själva överlämnandet att ske. Det är en dubbel kränkning då den påminner om- och cementerar de ohyggliga sociala och ekonomiska orättvisor som drabbar dessa människor. Som är förföljda i hemlandet och som förföljs när de reser för att kunna förbättra sina liv" skriver Banke bland annat.

"De åker hem snart. Med sig har de lite mer pengar än innan vår insamling. Jag och några hundra med mig har förhoppningsvis givit dem en lite bättre bild av Sverige, en lite varmare känsla.

Men du som läser denna text bör fundera på vad de återvänder till."

"Vilja vara rikare"

Banke uppmärksammar också det faktum att det konkurrerande tiggeriet, som gav upphov till insamlingen, 1 653 kronor, skänkts till Demensförbundets forskningsfond, Demensfonden.

"Det var fint gjort av er. Demensforskningen behöver allt stöd den kan få. Av min insamling blev det 443 kronor över, som kom in efter överlämnandet. Jag har nu fört över dessa till samma fond".

För Narcisas del är den polariserade debatten och insamlingar på Twitter en sekundär fråga när hon sitter framför butiken. Narcisa tänker mest på att hon vill kunna ge sina barn samma saker som hon ser att svenska barn har.

– Om jag får drömma så skulle jag vilja vara rikare, så att barnen hade allt de behövde.

När den här texten skrivs har hon lämnat lägret i Mönsterås och är på väg hem till Rumänien och barnen.

– Jag tror att de åkte hem lite tidigare än beräknat, säger Alf Johansson, kyrkoherde i Mönsterås som berättar att de nio hemvändarna fått ersättare. Fem landsmän som varit i Mönsterås tidigare anlände samma dag.

Kyrkan och kommunen hann precis ordna en anvisad plats för EU-migranterna med tillgång till dusch och toalett.

– Jag förutsätter att de som kommit nu får ställa sig där de också.

 

Läs också den första delen i Kvällspostens granskning.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag