Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här vårdas var fjärde covidsjuk i respirator

Om svenskarna låter bli att följa restriktionerna kan det dröja innan restriktionerna lättar.
En tidigare bild från intensivvårdsavdelning på Östra Sjukhuset i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Rosenqvist, hälso– och sjukvårdsdirektör i Kalmar.
Region Kalmar har varit snabba i vaccinationstakten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kalmar har varit snabbast med att vaccinera befolkningen.

Nu larmar regionen om en ansträngd situation i vården och har aktiverat krislägesavtal för personal på intensiven. 

Enligt senaste siffrorna vårdas 23 procent av alla inlagda med covid nu på intensiven i respirator. 

– Vi har noterat att en påtagligt hög andel behöver intensivvård, så har det inte sett ut innan, säger Johan Rosenqvist, hälso– och sjukvårdsdirektör i Kalmar. 

De senaste dagarna har Kalmar larmat om ett oerhört ansträngt läge i vården. På torsdagen aviserade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att man troligen kommer presentera skärpta lokala restriktioner i länet framöver på grund av den allvarliga situationen och på fredagen gick krislägesavtalet för personal inom anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar genom.

– Vi har haft en ganska lång period av hög smittspridning och det har inneburit att antalet inneliggande har ökat successivt. Samtidigt har vi också sett att antalet som behöver intensivvård har ökat ordentligt och det har gjort att vi begärt och beviljat avtalet, säger Johan Rosenqvist, hälso– och sjukvårdsdirektör. 

– Med avtalet vill vi frigöra resurser för att kunna öppna ytterligare iva-platser, betingat av situationen nu. Sett till den höga smittspridningen riskerar det fortsätta ett tag och vi kan inte förlita oss på att andra regioner kan ta emot våra patienter. 

10 av 43 inlagda vårdas i respirator 

Kalmar har enligt Johan Rosenqvist varit mer lindrigt drabbat tidigare under pandemin. Nu har han dock observerat att en hög andel av de inlagda behöver intensivvård. Enligt senaste siffrorna vårdas 23 procent av alla inlagda med covid nu på intensiven i respirator, närmare bestämt 10 av 43. 

– Så har det inte sett ut innan men det kan såklart vara en tillfällighet eller slumpen. Det är svårt att säga med säkerhet nu, det kan vi säga först efteråt. 

Åldersmässigt har det dock skett en förändring sett till de som vårdas med covid-19 på sjukhus i Kalmar. Regionen ligger långt framme i vaccinationsprogrammet, Kalmar var först in i fas 3, och har vaccinerat en stor del av den äldre befolkningen.  

– Vi ser att åldersgruppen 80 och uppåt har sjunkit från runt 40 procent till ner på runt åtta nu. Den gruppen har sjunkit i takt med vaccinationerna och är nästan borta från sjukhuset nu. 

– Nu ser vi flest mellan 40 och 80 år, 40-60 och 60-80 är de stora grupperna. Inte så många jätteunga. Men det är så, smittas tillräckligt många kommer en del att hamna på sjukhus. 

”Kommer bli bättre”

Johan Rosenqvist, hälso– och sjukvårdsdirektör, konstaterar att det kommer ta några veckor till innan man ser en tydlig effekt av vaccinationen. 

– Vi vet att det kommer bli bättre. Nu ser vi några veckor framåt, kanske en månad, med ansträngt läge. Därefter hoppas vi att det snabbt blir bättre. 

Tidigare nyheter: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

Smittskyddsläkaren: "Mycket skarp uppmaning till allmänheten".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!