Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här vårdas flera 00-talister för corona

Region Kronoberg ser allvarligt på utvecklingen.
Foto: Region Kronoberg
Tre födda på 2000-talet vårdas på sjukhus för covid-19 i Kronoberg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen är fortsatt hög i Region Kronoberg – och läget är allvarligt inom sjukvården.

Av 34 patienter som just nu vårdas med covid-19 på sjukhus i regionen är tre av dem födda på 2000-talet.

Regionen beskriver utvecklingen som ”oroväckande”.

Totalt handlar det om tre patienter som är födda på 2000-talet och just nu vårdas med covid-19 på sjukhus i Region Kronoberg. Den yngsta av dem är 18 år gammal. 

– Det är oroväckande att vi ser den ökningen även hos oss bland inneliggande patienter, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson på en pressträff på onsdagen.

Samma mönster går igen när det kommer till smittspridningen i samhället i Kronoberg. 

Trots att regionen har infört striktare lokala restriktioner, som nyligen förlängdes, har smittspridningen fortsatt öka. Förra veckan ökade antal nya fall och det är framför allt i åldersgruppen 15 till 19 år som många testar positivt. Nu behöver flera av dem alltså även vård på sjukhus.

Yngre står för den största andelen av nya coronafall i Kronoberg.
Foto: Region Kronoberg

”Undvik att träffa andra”

Sex patienter vårdas på intensivvårdsavdelning och medelåldern bland alla inlagda för covid-19 är 56 år.

– För att få ner smittspridningen är det viktigt att alla följer de regionala rekommendationerna som vi gick ut med i förra veckan. Undvik att träffa andra än de du bor med, alternativt några få vänner och närstående utanför hushållet, och träffas utomhus i stället, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist i ett pressmeddelande.

Snart kommer Region Kronoberg i gång med vaccinering för fas 4, vilket börjar med alla över 55 år. Från och med måndag kommer de att kunna boka tid för vaccinering, och sedan kommer samma möjlighet att successivt gå ner i åldrarna.

– Vi har fortfarande begränsat med vaccin, så det är inte säkert att de som tillhör åldersgruppen får en tid direkt, men nya tider läggs ut efterhand som vi ser att det finns tillräckligt med vaccin, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare, i pressmeddelandet.

FLER NYHETER: Region Skåne vill att yngre ska få välja Astras vaccin