Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här väntas flest turister i sommar: ”Anpassa er”

Stranden vid Saltsjöbaden utanför Ystad.
Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.
Skåne och Halland har majoriteten av de populäraste resemålen.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

Sommaren närmar sig och allt fler börjar boka in semestern. Simrishamn och Ystad är två av resemålen som ligger i topp, enligt statistik baserat på de mest sökta resemålen på Booking.com. 

– Kom gärna hit, men anpassa er, säger Marie Holmström som är turistchef i Ystad kommun. 

Förra året var det bara två orter i Halland och Skåne som kvalade in på topp tio-listan över de mest eftersökta resemålen i Sverige. I år ligger hela sex av tio destinationer i samma område med på listan. 

I Ystad, som är en av de mest eftersökta destinationerna, förbereder man sig som vanligt för en sommar med mycket turism.

Men på grund av det krävs anpassningar som man inte tidigare har tagit till, genom utökade samarbeten mellan bland annat kommunen och fastighetsägare. 

Vakter på gatorna

– Ett exempel på en åtgärd är att vi kommer ha vakter som patrullerar på gatorna som ska se till att det inte blir för trångt. Vi har även satt upp handspritstationer på gågatan så att alla ska kunna ta, säger turistchefen Malin Holmström. 

Hon berättar att de är väldigt tacksamma för att alla turister som vill komma men poängterar att man måste anpassa sig till restriktionerna. 

Men hon uppmanar också turisterna till att turista även på morgonen och kvällen. 

– Försök att inte komma till alla de mest populära platserna mitt på dagen då vi vet att det är som mest folk redan. Jag vet att många viker sig tredubbla för att lösa situationen. 

De populäraste orterna

I Skåne är det främst Simrishamn och Ystad som lockar, men längst ner på listan finns även Malmö. Hallands populäraste sökningar är Varberg, Falkenberg och Halmstad. 

– Det är jättekul att besökare att besökare vill komma hit på sin lediga tid. Det behöver våra näringsidkare föra att överleva. Men vi måste göra det lätt för näringsidkarna att göra rätt, säger Holmström. 

Mest sökta resemålen i Sverige

1. Simrishamn

2. Visby

3. Varberg

4. Stockholm

5. Göteborg

6. Ystad

7. Falkenberg

8. Rättvik

9. Halmstad

10. MalmöTV: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!