Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här vägrar Stjernfeldt Jammeh svara på frågor om SSU Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill inte prata om de allvarliga anklagelserna som framkommit mot S och SSU i Malmö. Hon kritiserar dock en artikel och Moderaterna.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kvällspostens Federico Moreno mötte Katrin Stjernfeldt Jammeh inför kommunfullmäktigemötet.
Foto: Caroline Larsson

Först vägrade hon svara på kritik.

Sedan kritiserade kommunstyrelsens ordförande medier.

Katrin Stjernfeldt Jammeh vill inte prata om anklagelserna mot SSU Malmö.

Men under kommunfullmäktige blev det tydligt att förbundet de senaste åren fått ännu närmare band till partiet.

– SSU Malmö står oss nära, sa kommunalrådet Frida Trollmyr.

Kvällspostens granskningar visar att medlemmar i SSU Malmö och Skåne internt anklagas för odemokratiska metoder.

Tidningen har grävt fram mobilfilmer, skärmdumpar från sociala medier och vittnesmål skrivna av tunga S-politiker som besökt årskonferenser.

De utpekade är SSU- och S-politiker, flera av dem förtroendevalda i Malmö som står på listor till riksdagen, regionen och kommunen. 



Hot, homofobi och antisemitism inom S och SSU Malmö

Den bild som träder fram är den av ett parti och distrikt där hot, skrämselmetoder, homofobi, antisemitism och hyllningar till auktoritära ledare tolereras.

Först efter avslöjandena har tre SSU-profiler avgått. 

Ändå väljer kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh att inte svara på journalisters frågor om situationen inom partiet och dess viktiga, skattefinansierade plantskola.

"Frågorna från Kvällsposten har inte alls handlat om kommunen utan om Socialdemokraternas hantering av en konflikt i ungdomsförbundet, och någon fråga har handlat om partiets riksdagslista", skriver S-toppen på Facebook.



Svarar inte på kritik - kritiserar artikel

När Kvällsposten inför torsdagens kommunfullmäktige ställer frågor till Katrin Stjernfeldt Jammeh vägrar hon att prata om kritiken.

Kommunstyrelsens ordförande tar sig dock tid att kritisera en tidningsartikel.

"Hur klippte du min skärmdump?"

– Hur klippte du min skärmdump? säger hon angående en artikel som publicerats tidigare under dagen.

S i Malmö har tidigare hänvisat till att SSU är ett eget förbund.

Men under torsdagens kommunfullmäktige säger kommunalrådet Frida Trollmyr (S) att Fritidsnämnden i Malmö sedan 2015 lyft ut de politiska ungdomsförbunden.

Vilket innebär att partierna har bättre insyn.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S) säger att SSU Malmö "står oss nära".
Foto: PRESSBILD

– Vi har numera ett mandatbaserat system. Det beviljas till ungdomsförbund som har ett moderparti i denna församling, säger Frida Trollmyr.

– Jag vill bemöta en del av det som sagts om vårt ungdomsförbud i media. SSU Skåne kan jag inte säga något om. Men SSU Malmö står oss nära, där har vi god insyn.



"Ska 800 medlemmar dömas för vad en person gjort"

Enligt Frida Trollmyr handlar SSU-granskningen om "att en person har uttalat sig olämpligt och har efter att styrelsen kritiserat, avgått".

– Ska en förening med 800 medlemmar dömas för vad en person gjort? Har ni kontroll på varenda medlem? Det tror jag inte.


Nadja Weigel Bergholm, SSU Malmö, varnades för att hon ville kampanja mot hedersförtryck och debattera om slöjan.
Foto: Privat

SSU-medlemmar larmar dock om att många lämnar ungdomsförbundet på grund av hot, härskartekniker och tystnadskultur som satts i system.

En av dem är Nadja Weigel Bergholm, före detta styrelsemedlem i Malmö som var en av få från det skånska distriktet att gå i senaste Pride.

När hon ville kampanja mot hedersförtryck, efter att en vän blivit utsatt, fick hon hård kritik internt och kallades ”islamofob”.



Varnades efter att ha debatterat slöjan

En SSU-kampanj i ämnet kallades av SSU Malmö för ”rasistisk”.

Nadja Weigel Bergholm fick höra av SSU Malmös ordförande att hon inte får debattera frågorna öppet, då det kränkte kvinnor med slöja.

I ett meddelande till SSU Malmö-ordföranden förklarar Nadja Weigel Bergholm "att jag är kritisk till vad slöjan symboliserar och kritisk till hederskulturen, betyder inte att jag har något emot islam som religion eller muslimer". 

– När vi träffades sa hon att jag inte skulle ta upp frågan om hedersförtryck eller driva kampanjer om det. Angående slöjan var hon mycket tydlig med att jag måste ändra mina värderingar och inte debattera denna fråga öppet, för annars var SSU inte en plats för mig.

Kvällsposten har tidigare avslöjat att SSU Malmö bjudit in en salafistisk predikant. 

S-toppens attack mot Moderaterna: "Kasta inte sten i glashus"

Under torsdagens kommunfullmäktige krävde oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) att Katrin Stjernfeldt Jammeh tog avstånd från odemokratiska metoder inom SSU.

– Jag fördömer alltid alla yttringar som är rasistiska, homofoba, antisemitiska. Alltid. Men du ställer en fråga om kommunstyrelsens uppsiktsplikt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh på fullmäktige i Malmö.

"Var lite försiktig"

– Var lite försiktig. Det är inte så länge sedan det skrevs spaltmeter om bråk inom Moderaterna. Om demokratiproblem, 2013 och 2017. Kasta inte sten i glashus.

Under torsdagen valdes SSU:s distriktssekreterare Electra Ververidis in till ersättare i kommunfullmäktige. 

På torsdagskvällen skriver Anders Malmström, politisk sekreterare, att vi kan mejla frågor till Katrin Stjernfeldt Jammehs pressekreterare.