På taket till lokalen var en kniv uppslängd. Foto: Polisen
På taket till lokalen var en kniv uppslängd. Foto: Polisen

40 personer i bråk med knivar och kebabspett

Publicerad

En luddig konflikt urartade till att ett 40-tal personer började slåss utanför en föreningslokal i Malmö.

Under bråket misstänks en 31-åring ha huggit två män med kniv, varav den ena i halsen.

Nu åtalas mannen.

– Att hugga mot en person i rörelse är en livsfarlig handling, säger åklagaren Magnus Pettersson, kammaråklagare vid Malmö tingsrätt.

Den 6 maj 2016 utbröt ett jätteslagsmål på Norra Grängesbergsgatan mellan vad som verkar vara två grupperingar.

Det hela började med att en grupp män satt samlade i en kafélokal på Norra Grängesbergsgatan, som i huvudsak fungerat som möteslokal för män från Mellanöstern, enligt polisens förundersökning. När sedan ytterligare ett gäng ansluter i bilar så ryker de båda grupperna ihop och ett närmast kaosartat läge uppstår. Nu åtalas en 31-åring för mordförsök. 

Började med skottlossningslarm

Redan innan bråket utbröt fick polisen larm om en skottlossning i anslutning till adressen. Flera uppringare larmade senare polis om att ett 40-tal män slogs med tillhyggen.

På övervakningsfilmen kan man se hur 31-åringen gör ett plötsligt utfall på en annan man och skär honom i halsen. Mannen springer från platsen och då går 31-åringen till attack mot en annan man, också med ett hugg mot halsen.

– Jag kan konstatera att den bevisning jag har kan knyta personen som gärningsman och även till platsen. Jag kan även konstatera att någon hugger målsägande i halsen och nacken med en kniv och även knyta honom till platsen, säger Magnus Pettersson.

Bevisningen består bland annat av förhör, övervakningsfilm och att man kartlagt den misstänkte gärningsmannens facebook-konton och telefoner.

31-åringen nekar

Den misstänkte gärningsmannen har hela tiden nekat till att han ens har varit på platsen. Trots att han enligt åklagaren finns på filmen.

– Han har varit häktad sedan mitten av maj misstänkt för två fall av försök till mord. Dels det vi åtalar honom för nu och ytterligare ett som skedde några sekunder efter det första. I filmen framkommer det att han gör en huggande rörelse mot en person som sedan hukar och springer snabbt därifrån. Vi vet inte vem den här personen är, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Offret ritade upp en bild på kniven han höggs med.Foto: Polisen

Man har alltså ingen målsägande och ingen bevisning för det andra hugget och mannen kommer därför bara åtalas för det första.

Åklagaren har även uppfattningen om att männen känner varandra sedan innan men man har ingen tydlig motivbild.

– Det blir någon slags sammandrabbning utanför lokalen och det har funnits personer som var beredda på att det kunde bli bråk, kammaråklagare Magnus Pettersson.

Förhörde samtliga

Att han åtalas för mordförsök är självklart enligt åklagaren.

– Att hugga mot en person i rörelse är en livsfarlig handling. Den som utdelar ett sådant här hugg har kontroll på situationen. Dessutom att det är i nacken och halsen, säger Magnus Pettersson.

Efter dådet hade polisen ett gediget arbete med att identifiera, ha korta förhör och fota samtliga i lokalen. Dessutom gjorde man en husrannsakan. Man hittade bland annat en kniv som någon kastat upp på taket av lokalen.

Slogs med gafflar och kebabpinnar

Polisen har kunnat koppla flera tillhyggen som användes i bråket. Man kan på övervakningsfilmen också se hur personerna i lokalen direkt går in i köket för att utrusta sig med vad de kommer åt. På platsen hittade man flera knivar, gafflar, kebabpinnar, vattenpipor och annat som har använts som vapen. Några var även beväpnade med pistoler.

I förundersökningsprotokollet står att läsa:

Undersökningen ger starkt stöd för att minst fem skott har avlossats på platsen och stöd ges för att det varit minst två olika vapen inblandade då kalibern skiljer sig åt.

Offret, en 38-åring, klarade sig utan livshotade skador men hugget mot honom är den enda händelsen under bråket som lett till åtal.  Det tog över ett år eftersom att polisen först inte hade hans identitet. 

"Det kommer blod, mycket blod"

I förundersökningen står det:

Först kände inte offret av skadan från kniven på halsen. Han känner efter på halsen och det kommer blod, mycket blod. Offret springer från platsen och ber folk hjälpa honom, annars kommer han att dö. Ingen kommer fram och hjälper honom. En annan man kommer fram och hjälper honom och stänger ihop sårkanterna mot varandra. Han sitter på marken när polisen kommer till platsen. 

Den åtalade 31-åringen säger i förhör att han inte var på platsen vid tillfället och att den inte är hans som syns på filmen och har begått brottet. Han är dock noggrann med att förklara att gärningen borde betecknas som självförsvar när han ser filmen. Han håller inte heller med om att det borde röra sig om ett hugg. Enligt honom var också brottsvapnet ett kebabspett inte kniv.

Huruvida rätten håller med åklagaren eller kommer ta 31-åringens parti avgörs på fredag i Malmö tingsrätt.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag