Här tränas de specialutbildade hundarna i att leta efter bomber och bengaler på Olympia. Här är det Helene Barnholdt med schäfern Taiga, Louise Adamsson med schäfern Yxie och Eva Jönsson med labradoren Bessie som nosar. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Här tränas de specialutbildade hundarna i att leta efter bomber och bengaler på Olympia. Här är det Helene Barnholdt med schäfern Taiga, Louise Adamsson med schäfern Yxie och Eva Jönsson med labradoren Bessie som nosar. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Här tränas hundarna att leta pyroteknik

Publicerad

Den allsvenska fotbollspremiären är bara timmar bort och klubbarna finslipar sina taktiska drag inför säsongen.

Samtidigt laddar ett gäng fyrfota vänner i Helsingborg för sitt uppdrag: att nosa upp och hitta pyroteknik som smugglats in på Olympia.

– Det är vanliga familjehundar som tränas för det här, säger utbildaren Stellan Carlsson.

Ett tiotal pyroteknikhundar ingår i gruppen som sedan förra året arbetar för HIF:s räkning med att snoka igenom Olympia före matcherna.

– De jobbar i huvudsak innan match och söker alltså igenom hela området och i princip all personal, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Från brukshundsklubben

Hundarna kommer från Helsingborgs brukshundsklubb och samarbetet mellan de fyrfota liven och fotbollsklubben har pågått sedan förra säsongen.

Inför säsongen - som börjar i dag med mötet med Djurgården - tränades ett tiotal nya hundar på Olympia i går. Med nosen i vädret smög utbildningshundarna omkring på och under läktarna.

- De tränas i att upptäcka svartkrut som finns i pyrotekniken, säger Stellan Carlsson från Helsingbors brukshundsklubb.

På träningspasset övade hundarna upp sin förmåga att sniffa sig fram till knallskott och annan oönskad pyroteknik som instruktörerna gömt undan. Med sina känsliga och välutvecklade luktsinnen sökte kursdeltagarna noggrant igenom omgivningarna.

- Området är väldigt stort och det är lätt att gömma undan sådana här saker då, vilket vi tyvärr har varit med om. Men med det här samarbetet med brukshundsklubben vet vi inför varje match att arenan är ren. Smäller det ändå under matchen har det kommit in med publiken, säger Myllenberg.

Står klubbarna dyrt

Att hålla fotbollsarenan fri från bengaler och mer eller mindre farliga pyrotekniska bomber innebär en stor ekonomisk fördel. Varje knallskott och bengal som tänds på kostar klubbarna stora pengar.

- Allt från 15 000 till 60 000 kronor, och det är onödiga pengar, säger Paul Myllenberg.

Det tar ungefär fyra månader för en vanlig familjehund att bli en fullfjädrad pyroteknikhund och kursen är krävande och intensiv. Den inledande utbildningen sker i lugn miljö, till exempel på brukshundsklubben, innan rekryterna bedöms mogna nog att träna ute på arenan. Uppgiften är svår eftersom det rör sig mycket människor på en begränsad yta.

Kullen som just nu utbildas i Helsingborg väntas vara färdigutbildad inom ett par månader.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag