Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tränades Sovjets styrkor för striden

Här spenderade tusentals sovjetiska soldater sina stipulerade år i Röda arméns tjänst.Foto: Calle Bergendorff / CALLE BERGENDORFF
I dag för det gigantiska kasernområdet utanför Lychen en ojämn kamp mot moder natur.Foto: Calle Bergendorff / CALLE BERGENDORFF
Under det kalla kriget utgjorde området hem för tusen och åter tusen värnpliktiga som fraktades från Sovjetimperiets alla hörn för att tjänstgöra i DDR.Foto: Calle Bergendorff / CALLE BERGENDORFF
Många av byggnaderna är uppförda under 60- och 70-talen. Foto: Calle Bergendorff / CALLE BERGENDORFF

Vid slutet av en oansenlig grusväg trängs träden med massiva väggar i betong.

Här spenderade tusentals sovjetiska soldater sina stipulerade år i Röda arméns tjänst.

I dag för det gigantiska kasernområdet utanför Lychen en ojämn kamp mot moder natur.

Från vägen norrut från Lychen slingrar sig en liten grusväg några kilometer in i skogens grönska. Vid vägens ände ligger ett flera hektar stort område, omgivet av rostig taggtråd och bräckta murar. Under det kalla kriget utgjorde området hem för tusen och åter tusen värnpliktiga som fraktades från Sovjetimperiets alla hörn för att tjänstgöra i DDR.

Vartannat år byttes bemanningen ut.

– De gjorde lumpen där ute. Jag träffade en man på platsen som berättade att han när han var liten pojke brukade ta med sig några cigaretter och ge till de ryska soldaterna. Då fick man hålla deras kalasjnikov och kanske skjuta av några skott, berättar fotografen Calle Bergendorff.

Tog med sig allt av värde

Många av byggnaderna är uppförda under 60- och 70-talen. Kasernområdet utvidgades efter hand, inte minst efter att Sovjet beslutat att soldater skulle härbärgeras på säkert avstånd från de vapendepåer de var satta att vakta.

När Sovjet och DDR förpassades till historieböckerna var det dags för de värnpliktiga att åka hem för alltid. Med sig tog de allt av värde: inredning och vitvaror, trappräcken och parkettgolv. Moder rysslands gamla kasernbyggnader lämnades att utkämpa en ojämn strid mot moder natur - utan värme och med tak som läcker som ett såll är det ett slag som bara kan sluta på ett sätt.

– I dag växer det träd ur golven och i dörrposter. Naturen har tagit över allt. Jag tror till och med att jag såg en räv stryka omkring också. Det är inte förstört, bara övergivet, säger Calle Bergendorff.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​