Johan Lindström visar upp platsen där vargarna bet hål på stängslet. Foto: Skånes Djurpark
Johan Lindström visar upp platsen där vargarna bet hål på stängslet. Foto: Skånes Djurpark

Här tog sig vargarna ut ur hägnet

Publicerad
Uppdaterad
Frågan som alla ställer sig är: Hur kunde det hända? Hur kunde vargarna ta sig ut ur hägnet? Det ska inte kunna gå.
- Teoretiskt sett självklart inte. Men nu har det hänt, säger djurparkschefen Camilla Jönsson vid Skånes djurpark.
Stängslet som hägnade in vargflocken var stabilt. Det var i alla fall vad man trodde. Tillräckligt högt för att inget djur skulle kunna ta sig över och en kraftig stålvajer säkrade stängslet mot marken. Ändå skedde det som inte fick ske. Vargarna tog sig ut ur hägnet. I en djurpark full av besökare.
Det började redan i torsdags. En av tå unga hanvargar bet helt enkelt av den tjocka stålvajern mot marken och kunde riva upp ett hål i stänglset.
- När den andre såg hur det gick till lärde han sig snabbt, säger Camilla Jönsson, djurparkschef på Skånes djurpark.

"Oerhört starka"

Varghanarna motades tillbaka och hålet lagades. Men under lördagen började vargarna åter sina försök att bita hål på den vajer som säkrade stängslet. Nu inte bara på ett ställe utan på fler.
- De andra vargarna hade sett hur de första gjorde, det är oerhört starka och klipska djur. Det ska inte gå att bita av den här vajern, men nu lyckades de med det, säger Camilla Jönsson.
Oron i varggruppen var stor. Och den blev ännu större när alfahonan lyckats ta sig ut. Snart hade hälften av vargarna tagit sig ut.
Det var då man fattade beslutet att evakuera djurparken på besökare och börja skjuta vargarna.
- Orsaken till att vi evakuerade var inte vargarna utan att vi skulle skjuta, säger Camilla Jönsson.
Nu ska man analysera händelsen och se vilka förbättringar som bör göras på varghägnen. Inte bara på Skånes djurpark.
- Det här ska absolut inte hända igen. Har man djur i hägn ska de också hållas där. De ska inte gå att ta sig ut, säger Camilla Jönsson.
Ändå hände det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag