Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tar sig pendlaren genom röret på flotte

Här tar sig pendlaren genom röret på flotte
Även utanför gångtunneln samlades vatten i ett stort dike , omöjligt för tågresenärerna att ta sig fram i.Foto: Mikael Nilsson
Räddningstjänsten finns på plats under onsdagen.Foto: MIKAEL NILSSON
Många blev vittnen till hur en av resenärerna tog vattenvägen för att komma igenom den vattenfyllda gångtunneln. Foto: Läsarbild/Christina Becher
Här kliver resenären på sin uppblåsta farkost för att ta sig igenom den vattenfyllda tunneln.Foto: Läsarbild/Christina Becher

När delar av Åkarp översvämmades var goda råd dyra.

En resenär på väg till jobbet tog hjälp av en uppblåst badflotte för att ta sig igenom en översvämmad gångtunnel.

– Det är stora problem och vi har satt in extrabussar, säger Thomas Johansson på Skånetrafiken.

Även i vanliga fall är invånarna i Åkarp norr om Malmö en hårt prövad grupp. Trafikverkets arbete med att bygga ut Västkustbanan genom samhället från två till fyra spår har skapat stora problem i vardagen.

Men bekymren blev ännu större efter tisdagens kraftiga och ihållande regn över Åkarp.

– Problemen fanns där redan på tisdagskvällen, säger Thomas Johansson på Skånetrafiken.

Den gångtunnel som placerats under de nya spåren och som möjliggör passage till spårområdet översvämmades. Även ett område 30 meter långt och tre meter djupt i anslutning till tunneln vattenfylldes. 

Folk ropade

Resenären Christina Becher berättar att hon och många andra som egentligen var på väg söderut mot Malmö, först tvingades ta tåget norrut till Lund. För att sedan kunna ta sig tillbaka till sin egentliga destination.

Det var under den mest kaotiska morgonrusningen som flera pendlare blev vittnen till hur en man plötsligt bestämde sig för att trotsa vattenmängderna och med hjälp av en uppblåst strandleksak och paddel ta sig igenom det nästan helt vattenfyllda röret ut mot andra sidan.

Mellan vattnet och tunnels tak uppskattade man att det endast fanns 40-50 centimeter fri väg.

Flera personer hördes ropa åt mannen, även personal vid järnvägsombyggnaden, men på bilderna ser man hur flotten ändå glider in i tunnelröret.

Översvämningen bestod under stora delar av onsdagen, trots räddningstjänstens insatser.

Stora motorsprutor

– Vi har två stora motorsprutor på plats och en tredje är på väg. Vi pumpar säkert ut 5-6 000 liter i minuten, men det här tar sin tid, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

En orsak till att nederbörden fick så stora konsekvenser i Åkarp var att ån intilljärnvägen svämmade över och sedan trycktes vattnet upp i brunnar både här och där.

Enligt Thomas Johansson på Skånetrafiken sattes taxibilar in redan under tisdagskvällen för att transportera resenärerna mellan den östra och västra sidan av järnvägen.

På onsdagsmorgonen sattes bussar in och den insatsen pågick under stora delar av dagen.  

Enligt Torbjörn Krokström fick räddningstjänsten ett 30-tal ärenden om översvämningar under natten. Orter som drabbades var Svedala, Staffanstorp, Ystad, Skurup, Lund och Burlövs kommun.

– Vi åkte ut på ett tiotal fall, mest kommunala byggnader, säger Torbjörn Krokström.