Här tar sig aktivisterna upp på kärnkraftverket

Publicerad

Greenpeaceaktivister genomför just nu en aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn.
Enligt organisationen har ett 20-tal aktivister tagit sig in på området genom att klättra över staketen.
– Vi anser att det är dags att ta de här gamla reaktorerna ur drift nu, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, till Kvällsposten.

Polisen har nu frihetsberövat 24 aktivister och bedömer inte att några finns kvar på området.

Under onsdagsmorgonen genomför Greenpeace en aktion mot Oskarshamns kärnkraftverk. Detta bekräftas av kärnkraftverket.

– De har gjort ett olagligt intrång och våra skyddsväktare vidtar de åtgärder som ska göras i en sådan här situation, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.
Vid halv sjutiden var ett 20-tal aktivister på plats vid kärnkraftverket. Enligt Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, har aktivisterna för avsikt att stanna i två timmar. Några av dem ska även ha klättrat upp på taket till reaktor 2, enligt Greenpeace Sveriges twitterkonto.

Enligt Anders Österberg finns det stegar upp på taken som används för att sköta underhåll. Men han påpekar också att aktivisterna inte kommit in i några säkerhetsskyddade zoner.
– Det är det som är vår uppgift att fördröja, säger han till Kvällsposten.

"Yttre hot"

Aktionen är långtifrån den första. Organisationen har tidigare tagit sig in på andra svenska kärnkraftverk och Annika Jacobsson anser att det är ett bevis för att säkerhetsriskerna inte tas på tillräckligt stort allvar. Det var inga problem alls att ta sig in, hävdar hon.
– Säkerheten när det gäller yttre hot är fortfarande väldigt bristfällig. Nu har vi, som alltid, väldigt fredliga avsikter, men det är klart att det är väldigt oroande att det är så lätt att ta sig in. Om det hade varit någon med våldsamma avsikter hade det naturligtvis kunnat sluta illa, säger hon till TT.
Motivet till aktionen var att protestera mot att reaktorerna i Oskarshamn inte stängs.
– Vi har två av Europas äldsta reaktorer i Oskarshamn. Vi vet att åldrande reaktorer innebär väldigt allvarliga risker. Vi har många, många fler säkerhetsincidenter på gamla reaktorer och de står still mycket oftare, säger Annika Jacobsson.
Symboliskt överlämnades ett pensionsbesked i form av ett orange kuvert till personal vid OKG vid kärnkraftverkets grind.

Polis på plats

Sedan halv åttatiden är även polis på plats vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Enligt Lina Isaksson Funke, informationsansvarig vid polisen, har totalt 24 aktivister frihetsberövats.
– Av dessa är 20 misstänkta för grovt olaga intrång och fyra för medhjälp, säger hon vid ettiden.
I nuläget tror polisen inte att det finns några aktivister kvar på anläggningen, men polisen kommer under eftermiddagen eller kvällen söka igenom området ytterligare.
– Ett organiserat genomsök kommer att genomföras, säger Lina Isaksson Funke.
Just nu pågår arbetet med att transportera bort aktivisterna från området till diverse polishus i länet där de kommer att förhöras.
– Sedan är det upp till åklagaren att fatta beslut om de ska anhållas, säger Lina Isaksson Funke.
Hon beskriver att stämningen under aktionen varit lugn.
– De har gjort den här typen av aktiviteter tidigare och det är inget våldsamt utan de vill "make a point" och de vet att polisen kommer och griper dem, säger hon till Kvällsposten.

"Bommat igen"

I nuläget kommer varken någon in i eller ut ur anläggningen och många anställda fick vända vid grindarna under morgonen.
– Det är en av konsekvenserna när ett larm går bommar man igen hela anläggningen. Så det ett stort antal medarbetare som inte kommer in på sin arbetsplats, säger Anders Österberg till Kvällsposten.
Aktionen följs även av Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Att ta sig in på bevakat område ser vi allvarligt på. Vi följer utvecklingen noga, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.
Att Greenpeace återigen lyckats ta sig in på ett kärnkraftverk, enligt organisationen själv, utan större problem, vill Sandström inte kommentera i nuläget.
– Vi får se på vad som hänt nu och göra någon typ av bedömning när vi har fått in mer uppgifter.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag