Här tar sig aktivisterna upp på kärnkraftverket

Greenpeaceaktivister genomför just nu en aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn.
Enligt organisationen har ett 20-tal aktivister tagit sig in på området genom att klättra över staketen.
–  Vi anser att det är dags att ta de här gamla reaktorerna ur drift nu,  säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, till  Kvällsposten.

Polisen har nu frihetsberövat 24 aktivister och bedömer inte att några finns kvar på området.

Under onsdagsmorgonen genomför Greenpeace en aktion mot Oskarshamns kärnkraftverk. Detta bekräftas av kärnkraftverket.

– De har gjort ett olagligt intrång och våra skyddsväktare vidtar de åtgärder som ska göras i en sådan här situation, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.
Vid halv sjutiden var ett 20-tal aktivister på plats vid kärnkraftverket. Enligt Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, har aktivisterna för avsikt att stanna i två timmar. Några av dem ska även ha klättrat upp på taket till reaktor 2, enligt Greenpeace Sveriges twitterkonto.

Enligt Anders Österberg finns det stegar upp på taken som används för att sköta underhåll. Men han påpekar också att aktivisterna inte kommit in i några säkerhetsskyddade zoner.
– Det är det som är vår uppgift att fördröja, säger han till Kvällsposten.

"Yttre hot"

Aktionen är långtifrån den första. Organisationen har tidigare tagit sig in på andra svenska kärnkraftverk och Annika Jacobsson anser att det är ett bevis för att säkerhetsriskerna inte tas på tillräckligt stort allvar. Det var inga problem alls att ta sig in, hävdar hon.
– Säkerheten när det gäller yttre hot är fortfarande väldigt bristfällig. Nu har vi, som alltid, väldigt fredliga avsikter, men det är klart att det är väldigt oroande att det är så lätt att ta sig in. Om det hade varit någon med våldsamma avsikter hade det naturligtvis kunnat sluta illa, säger hon till TT.
Motivet till aktionen var att protestera mot att reaktorerna i Oskarshamn inte stängs.
– Vi har två av Europas äldsta reaktorer i Oskarshamn. Vi vet att åldrande reaktorer innebär väldigt allvarliga risker. Vi har många, många fler säkerhetsincidenter på gamla reaktorer och de står still mycket oftare, säger Annika Jacobsson.
Symboliskt överlämnades ett pensionsbesked i form av ett orange kuvert till personal vid OKG vid kärnkraftverkets grind.

Polis på plats

Sedan halv åttatiden är även polis på plats vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Enligt Lina Isaksson Funke, informationsansvarig vid polisen, har totalt 24 aktivister frihetsberövats.
– Av dessa är 20 misstänkta för grovt olaga intrång och fyra för medhjälp, säger hon vid ettiden.
I nuläget tror polisen inte att det finns några aktivister kvar på anläggningen, men polisen kommer under eftermiddagen eller kvällen söka igenom området ytterligare.
– Ett organiserat genomsök kommer att genomföras, säger Lina Isaksson Funke.
Just nu pågår arbetet med att transportera bort aktivisterna från området till diverse polishus i länet där de kommer att förhöras.
– Sedan är det upp till åklagaren att fatta beslut om de ska anhållas, säger Lina Isaksson Funke.
Hon beskriver att stämningen under aktionen varit lugn.
– De har gjort den här typen av aktiviteter tidigare och det är inget våldsamt utan de vill "make a point" och de vet att polisen kommer och griper dem, säger hon till Kvällsposten.

"Bommat igen"

I nuläget kommer varken någon in i eller ut ur anläggningen och många anställda fick vända vid grindarna under morgonen.
– Det är en av konsekvenserna när ett larm går bommar man igen hela anläggningen. Så det ett stort antal medarbetare som inte kommer in på sin arbetsplats, säger Anders Österberg till Kvällsposten.
Aktionen följs även av Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Att ta sig in på bevakat område ser vi allvarligt på. Vi följer utvecklingen noga, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.
Att Greenpeace återigen lyckats ta sig in på ett kärnkraftverk, enligt organisationen själv, utan större problem, vill Sandström inte kommentera i nuläget.
– Vi får se på vad som hänt nu och göra någon typ av bedömning när vi har fått in mer uppgifter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!