Här tar mördaren en cykeltur – efter dådet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Här tar mördaren en cykeltur på Möllevångstorget.
Foto: Övarvakningskamera i Malmö.

Det var i slutet av januari som en fastighetsskötare i Malmö höggs ihjäl på jobbet. 

Strax efter attacken sågs mannen som utfört attacken cyklande på Möllevångstorget. 

Nu döms 59-åringen för mord och överlämnas till rättspsykiatrisk vård. 

Den 59-årige mannen bodde sedan 24 år tillbaka i en bostadsrätt på Amiralsgatan i Malmö. Han hade sedan en tid tillbaka uppfattningen att styrelsen i föreningen ville få honom vräkt från lägenheten och att fastighetsskötaren stod på styrelsens sida. 

Kvällsposten har tidigare skrivit att grannarna försökt få sociala myndigheter och polis att ingripa mot mannen, som de uppfattade som psykiskt sjuk.

I förhör har 59-åringen berättat att hans mående försämrades under år 2019 och 2020. Han sov och mådde mycket dåligt dagarna innan händelsen. Den 11 januari 2021 var han inne på psykakuten, eftersom han var i så dåligt skick. 

Efter attacken cyklade mördaren in till centrala Malmö.
Foto: Övervakningskamera i Malmö.

Ville inte döda 

På den aktuella morddagen, den 26 januari, städade fastighetsskötaren i fastighetens källare. 59-åringen gick ner för att konfrontera honom och tog med sig en kockkniv, som han högg i magen på fastighetsskötaren. 

59-åringen säger att han fick en ”konfrontationskänsla”, men att det var en slump att det var fastighetsskötaren han attackerade. Han ville inte döda mannen utan mer skada honom, berättar han i förhör. 

Fastighetsskötaren lyckades ta sig ut ur fastigheten till en närliggande gräsmatta innan ambulansen kom. Men han avled senare samma dag på sjukhuset.

Vittnen har berättat att 59-åringen stannade till och tittade mot fastighetsskötaren som låg skadad på gräsmattan, för att sedan gå sin väg. Han har själv uppgett att han i det läget inte brydde sig om hur det var med offret. 

Tog en cykeltur efter attacken 

Därefter tog 59-åringen sin cykel och cyklade ner mot Möllevångstorget. Under färden till torget gjorde han sig av med kniven. I förhör har han berättat att han kastade den i en återvinningslastbil för tidningspapper. Kniven har inte hittats. 

Under husrannsakan i 59-åringens bostad hittades ett flertal knivar placerade runtom i lägenheten. Ett flertal hittades på hatthyllan i hallen. 

Tingsrätten dömer nu 59-åringen för mord och att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms även till att betala skadestånd till offrets familjemedlemmar samt den mördade mannens begravningskostnad. 

TV: Här stjäl tjuvarna padelrackets för över 100 000 kronor

Övervakningsfilmen visar hur tjuvarna tar sig in och börjar packa ner rackets från butiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!