Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här tar "Granen" emot priset Årets skåning

Här tar Andreas ”Granen” Granqvist emot utmärkelsen Årets Skåning - flankerad av Kvällspostens Christer El-Mochantaf och Maria Rydhagen. Foto: Kvällsposten
Många hade kommit till Balders Hage i Staffanstorp för att se Andreas Granqvist ta emot priset. Hyllningarna ville aldrig ta slut. Foto: Christian Örnberg
Andreas Granqvist blev utsedd till Årets Skåning. Foto: Christian Örnberg
Andreas Granqvist tog emot priset av Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf och biträdande redaktionschef Maria Rydhagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vilken folkfest det blev i Balders Hage i Staffanstorp – hyllningarna till Andreas Granqvist ville aldrig ta slut. 

Under "Skånska flaggans dag"-firandet tog han emot priset inför storpublik. 

Och trots den stekheta solen tog han sig tid att signera bland annat 500 löpsedlar, tröjor, bollar (och kroppsdelar!) till den enorma publikskaran. 

– Jag har varit där de här småkillarna och -tjejerna är i dag och vill ta mig tiden för dem, säger Andreas Granqvist. 

På Balders Hage i Staffanstorp delades på söndagen priset Årets Skåning ut. Det var på Skånska flaggans dag-firandet i Staffanstorp (som stiftelsen Skåneländska flaggans dag ordnar) som "Granen" tog emot priset inför närmare ett tusental personer. 

500 löpsedlar som delades ut gick åt i ett nafs – och uppståndelsen kring huvudpersonen själv var enorm. Men den ödmjuke superstjärnan tog sig tiden att fotograferas, signera tröjor och kroppsdelar och fick hundratals lovord. 

Det kanske mest återkommande: "Tack för den fina sommaren". 

– Haha, ja, man har inte riktigt förstått hur stort det har varit i Ryssland, men när man kommer hem så inser man att folk har följt det och är stolta över vad vi gjort. Man är stolt och glad över vår prestation, det är ett lagarbete, säger Andreas Granqvist. 

Folkfest i Staffanstorp – hyllningarna ville inte ta slut. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Andreas Granqvist drog ner skratt flera gånger. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Stolt skåning"

Andreas Granqvist intervjuades på scenen av Kvällspostens redaktionschef och berättade att han var stolt över att vara skåning. .  

– Det är detta som är hemma. Borta bra, men hemma bäst, sa Granen och rev ner stora applåder. 

– Det känns fantastiskt. Jag är stolt över att vara skåning, fortsatte han. 

På frågan var han har sitt smultronställe svarade han "det är hemma – Helsingborg!". 

Utmärkelsen "Årets Skåning" har delats ut sedan 1967. Det är sedan många år Kvällsposten och Skåneländska flaggans dag som nominerar kandidater varje år. 

Därefter röstas en vinnare fram av Kvällspostens läsare. I år vann Granqvist priset framför Kikki Danielsson, Björn Ranelid, Zlatan Ibrahimovic, Klara Svensson, Paret Gustav och Marie Mandelmann och Susanna Alakoski. Sedan tidigare har bland andra Nils Poppe, Birgit Nilsson, Eva Rydberg, Siw Malmqvist, Sanna Nielsen och Henke Larsson fått utmärkelsen. 

 

Andreas Granqvist tog emot priset på Skånska flaggans dag. Foto: Christian Örnberg

I kriterierna för Årets Skåning står det att vinnaren ska vara en god ambassadör för Skåne. Av publikengagemanget att döma är Andreas Granqvist en mycket värdig vinnare. Under sommaren var han med och tog svenska fotbollslandslaget till en historisk kvartsfinal i fotbolls-VM i Ryssland. 

Med sina insatser i och för laget var han en bidragande orsak till landslagets framgång i kvalet och i VM-slutspelet. 2017 belönades han också med Guldbollen som Sveriges främste fotbollsspelare och var härförare i de legendariska play off-matcherna mot Italien. 

Hundratals ville gratulera och tacka Andreas Granqvist för insatserna i landslaget. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ödmjuk superstjärna – Andreas Granqvist tog sig an den enorma kön med glatt humör. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tog sig tid för alla 

I Staffanstorp kom många fram och hälsade på Granen som tålmodigt tog sig tid i värmen. 

– Jag har varit där de här småkillarna och -tjejerna är i dag och vill ta mig tiden för dem. Jag vet hur det är att vara i deras skor, så det är självklart, säger Andreas Granqvist och syftar på de hundratals barnen som ville fotograferas med honom och få autografer. 

En dam från Påarps grannby klappade honom på axeln och gratulerade – samt berättade att hon kört enbart för att se utdelningen. 

– Det var snällt. Och där är det fint! sa Granen tillbaka. 

När det blev dags för läsarfrågor, undrade en kille vad Granqvist tänker om att han själv satte två straffar i VM – medans Cristiano Ronaldo missade sin. 

– Han sköt sin åt fel håll, skrattade Granen. 

En annan pojke undrade vad Andreas Granqvist säger om att han blev främste svenske målskytten i landslaget – som försvarare. 

– Ja, det hade varit bra om några andra gjorde målen. Då hade vi kanske gått vidare, log han. 

Det högsta jublet kom dock när Granqvist fick frågan om han skulle fortsätta i landslaget. Ett rungande ja från publiken hördes ända till Eslöv. Nu har han flyttat hem till Helsingborg med hustrun Sofie, dottern Nova och nyfödda bebisen Mika. I höst blir det spel i Superettan med Helsingborgs IF. 

– Jag ska sätta mig och fundera på framtiden i landslaget och prata med Janne, meddelade en något generad Granqvist från scenen. 

Och om hösten säger han att han vill ge tillbaka till HIF. 

– Vi har bra förutsättningar för att gå upp och det ska bli roligt att spela. 

På plats fanns också mamma Rose-Marie, pappa Tommy och dottern Nova. De fick bland annat hjälpa till att bära löpsedelstavla, diplom, blommor och skånska flaggan. 

Om mamma Granen var stolt? 

– Ja, vad tror du att jag ska svara på det? Vad säger man? skrattade hon bara. 

Hur ska du fira i kväll Andreas? 

– Det är fint väder, så det är möjligt att det blir lite grillning och god mat med familjen. Det är bra förutsättningar. 

Och snart ska ditt porträtt hängas upp i ankomsthallen på Malmö airport. Vad säger du om det? 

– Ja, det hade man aldrig trott. Det är lite overkligt. Men fantastiskt skoj så klart och det är återigen ett bevis på att det vi har gjort i landslaget har uppskattats.

Säger den ödmjuke superstjärnan från Påarp.