Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här stör Putins attackplan övningen utanför Skåne

Här syns hur de ryska attackplanen flyger nära det belgiska örlogsfartyget Godetia. Foto: Belgiska marinen
Attackplanen fotograferades från ett annat belgiskt örlogsfartyg, fregatten Louise-Marie. Foto: Belgiska marinen
De två ryska attackplanen var laddade med skarpa robotar, enligt en talesman för den belgiska marinen. Foto: Belgiska marinen.
Vladimir Putin. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Under Nato-övningen utanför Skånes kust förra veckan var två tunga ryska attackflygplan mycket närgångna mot det belgiska örlogsfartyget Godetia. 

Enligt den belgiska marinen var de ryska attackflygplanen lastade med skarpa robotar – och två Jas-plan omdirigerades att följa efter dem. 

– Vi har ett väldigt intensivt kallt krig som pågår för fullt med styrkedemonstrationer och övningar nära gränserna, säger överstelöjtnant Jan Forsberg som är före detta lärare i militär teknik vid Försvarshögskolan.

Det var i onsdags förra veckan som incidenten inträffade. På internationellt vatten i södra Östersjön befann sig det belgiska örlogsfartyget Godetia som deltog i en minröjningsövning.

Plötsligt dök två ryska attackflygplan av modellen Su-24 upp och flög lågt över fartyget. Enligt Olivier Vogels, som är talesperson för belgiska marinen, hade flygplanen skarpa robotar. 

– De var ”wings dirty” vilket innebär att de bar skarpa vapen, säger Vogels till SVT Nyheter som först skrev om händelsen.

Ett annat belgiskt örlogsfartyg, fregatten Louise-Marie, befann sig även det i Hanöbukten och kunde dokumentera det ryska närmandet. 

Två svenska Jas-plan som var med i övningen omdirigerades efter överflygningen. 

– De svenska stridsflygplanen blev omdirigerade till att följa efter de ryska attackflygplanen, säger Olivier Vogels.

"Alla lurpassar på varandra"

Jan Forsberg, som är före detta lärare i militär teknik vid Försvarshögskolan, tror att de svenska Jas-planen låg efter de ryska attackplanen en bit på avstånd. 

– Samtidigt så ser man till att de ser en tydligt visuellt. Det finns olika sätt att visa upp sig. Flyger man för nära är det inte bra heller, säger han. 

– För något år sedan hade vi en incident när ett ryskt propellerplan sköt ut facklor som small på kabinglaset på ett Jas-plan. 

Jan Forsberg blir inte överraskad när han hör talas om incidenten under Nato-övningen. 

– Alla lurpassar på varandra. Det har trappats upp avsevärt sedan konflikten på Krim startade 2014. Innan dess var det lite mer gentlemannamässigt, nu är det mer kärv stämning. 

– Ryssarna vill ju visa att de har koll på grejerna. Båda sidorna visar musklerna. 

Det var det belgiska örlogsfartyget Godetia som fick påhälsning av de ryska attackflygen. Foto: Arkiv

Inga flyg över amerikanska hangarfartyg

Su-24 är ett tungt attackplan, enligt Jan Forsberg kom de säkert från marinbasen i Kaliningrad och flög ut mot Nato-övningen för att visa upp sig. 

– Vi är också ute ibland med våra plan för att visa att vi är på alerten och har koll på dem. 

– Sen visar man upp sig på olika sätt, det finns vissa av de ryska planen som lagt sig på rygg för att visa upp alla sina jaktrobotar. 

Det finns en hederskodex att inte flyga över fartyg på låg höjd. 

– Det gör man bara inte, säger Jan Forsberg. 

– När det gäller amerikanska hangarfartyg, är det ingen som vågar flyga över. De talar tydligt om att flyger man för nära så skjuter man ner dem. Man ser det som ett hot. Men nu var det ett mindre belgiskt skepp och då kanske ryssarna vågar lite mer. 

I april 2016 flog en rysk Su-24 in över den amerikanska jagaren Donald Cook utanför Kaliningrad på bara tio meters höjd Foto: TT NYHETSBYRÅN

Passerade tio meter ovanför fartyget

I april 2016 svepte en rysk Su-24 från det ryska marinflyget in över den amerikanska jagaren Donald Cook utanför Kaliningrad. 

Flygplanet passerade det amerikanska fartyget på bara tio meters höjd och incidenten orsakade ett ramaskri från Vita huset. Den amerikanska utrikesministern deklarerade att man om händelsen upprepades mycket väl kunde komma att skjuta ner ett ryskt plan. 

Ryssarna har blivit mer och mer stingsliga den sista tiden menar Jan Forsberg. 

– Donald Trump har startat ett handelskrig mot all rysk vapenförsäljning och det tar hårt på ryssarna. De säljer normalt vapen för 100 miljarder om året och det är deras viktigaste födkrok efter oljan. 

– De har dessutom fått några smällar de senaste åren. Till exempel sköt Turkiet ner ett ryskt plan över Syrien för ett par år sedan. Sen sköt Syrien av misstag ner en rysk signalspanare med 15 man ombord. 

Jan Forsberg tror att ryssarna säkert följt Nato-övningen noggrant. Och är inte rädda för att visa sin styrka.  

– Det här är Kalla kriget igen. Det finns en del politiker som inte vill erkänna det, men vi har ett väldigt intensivt kallt krig som pågår för fullt med styrkedemonstrationer och övningar nära gränser.

– Jag tycker att svenska folket bör få reda på vad som pågår. 

Fartygen som deltog i Nato-övningen

Här är örlogsfartygen som lade till i Karlskrona i helgen:

Danmark: 

HDMS Esbbern Snare, besättning: 163

Portugal: 

NRP Corte-Real, besättning 200

Belgien: 

BNS Louise-Marie, besättning 120

BNS Godetia, besättning 93

Litauen: 

LNS Kursis, besättning 45

Lettland: 

LVNS Rusins, besättning 46

Kanada: 

HMCS Summerside, besättning 40

Tyskland: 

FGS Homburg, besättning 47

Nederländerna: 

HNLMS Makkum, besättning 38