Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aktivister vid Scan – hindrar transporter

Här står aktivisterna vid den stoppade transporten.
Foto: Privat / Liza Blomfagra
Liza Blomfagra.
Foto: Privat / Liza Blomfagra
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Djurrättsaktivister har under veckan försökt hindra lastbilar från att komma in till Scan i Kristianstad.

För att stoppa transporterna har aktivisterna använt övergångställets knapp för att ge rött ljus.

– Vi är inga terrorister. Vi har respekt för dem som jobbar, säger Liza Blomfagra, huvudorganisatör för manifestationen.

Från måndag till och med fredag eftermiddag har uppemot 40 djurrättsaktivister funnits vid HKScan i Kristianstad.

– Vi gör detta inom ramen för organisationen ”the Save movement”. Vi manifesterar fredligt utanför slakterier, håller skyltar med empatiska budskap och när slaktbilarna kommer försöker vi få tillfälle att klappa djuren, ge dem lite kärlek och kanske ta en bild, säger Liza Blomfagra, 51, från ”Skåne Pig Save” som har varit huvudorganisatör för manifestationen.

Syftet med manifestationen är, enligt Liza Blomfagra, att väcka medvetenhet på ett fredligt sätt.

– Målet med att få människor att se grisar som individer och att kunna leva sina liv utan att döda andra kännande varelser, säger Liza Blomfagra.

Använder trafikljusen

För att stoppa transporterna som är på väg till slakteriet har aktivisterna använt trafikljuset. Genom att trycka på knappen till övergångsstället har de kunnat ge slaktbilarna stoppsignal.

– Vi står på en gräsremsa. Så om det kommit en slaktbil som stannar vid rött ljus, när den står stilla så rör vi vid grisarna. Sedan när det blir gult ljus säger jag till aktivisterna att backa undan och då tar de ett steg tillbaka. Ibland tutar chauffören när han är på väg att köra, säger Liza Blomfagra.

Hon säger också att aktivisterna inför manifestationen pratat med polisen om stoppmetoden.

– Det är inte olagligt att använda trafikljusen. De går i en rytm även om vi inte är här. Om vi hade gått ut och stoppat bilarna hade det förstås varit en annan sak. Men nu använder vi trafiksignalerna.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Polisen: ”Får inte störa trafiken”

Aktivisterna har haft tillstånd från polis att genomföra manifestationen. 

– De har tillstånd för att stå där med sina skyltar vid grässlänten vid Långebrogatan. De får inte störa trafiken eller störa infarten till Scan, säger Göran Svensson, kommunpolis i Kristianstad, till Kristianstadsbladet.

Scan i Kristianstad har tidigare valt att sätta upp staket för att skydda sin personal mot oönskad filmning från aktivisterna.

– Vi är inga terrorister. Vi har respekt för dem som jobbar med detta. Vi publicerar inte bilder eller filmer där man ser personal. Eventuellt ser man dem i motljus inne i transporten, säger Liza Blomfagra.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!