Det var i november 2012 som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson dömdes för att ha stulit drygt 500 kronor från en 77-årig kvinna i en amatvarubutik. Foto: PolisenDet var i november 2012 som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson dömdes för att ha stulit drygt 500 kronor från en 77-årig kvinna i en amatvarubutik. Foto: Polisen
Det var i november 2012 som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson dömdes för att ha stulit drygt 500 kronor från en 77-årig kvinna i en amatvarubutik. Foto: Polisen
Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson står som KD:s fjärdenamn på riksdagslistan. Foto: KristdemokraternaAnne-Sophie Lainesdotter Emilsson står som KD:s fjärdenamn på riksdagslistan. Foto: Kristdemokraterna
Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson står som KD:s fjärdenamn på riksdagslistan. Foto: Kristdemokraterna

Här stjäl KD-toppen
77-åringens plånbok

Publicerad

KD-ordföranden Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson i Karlskrona står som fjärde namn på riksdagslistan. Nu avslöjar SVT Blekingenytt att politikern 2012 dömdes för att ha stulit en plånbok av en 77-åring.

På måndagskvällen stod det klart att hon lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Jag känner att jag inte har något val. Partiet har bett mig att lämna och då får jag också göra det, säger hon till Blekingenytt.

Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, 33, är en av de starkast profilerade inom KD i Blekinge och har bland annat har gjort äldreomsorgen till sin hjärtefråga. Nu avslöjar SVT Blekingenytt att toppolitikern tillika ordförande för partiet i Karlskrona själv är dömd för att ha stulit en plånbok av en åldring. Information som hon delvis har undanhållit från partiet, hävdar KD:s gruppledare i Karlskrona, Tommy Olsson. Han berättade för Kvällsposten på måndagseftermiddagen att han bett Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson att ta time out.

– På grund av den information som har kommit partiet till del, så vill vi titta igenom detta. Vi visste om en hel del, men det har kommit ny information och vi ska ha ett styrelsemöte i morgon kväll och diskutera frågan som har kommit upp och hur vi ska förhålla oss till det.

Vad är det för information som ni inte har känt till sen tidigare?

– Det ska jag inte diskutera med dig utan på styrelsemötet.

Hur allvarligt är det att undanhålla den här typen av information?

– Jag ser bekymmer i det som är undanhållit, det gör jag.

Nekade först

Det var i november 2012 som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson dömdes för att ha stulit drygt 500 kronor från en 77-årig kvinna.

Stölden skedde i en matvarubutik i centrala Karlskrona sommaren 2012. Kvinnan hade glömt sin plånbok vid kassan och på bilder från butikens övervakningskamera ser man hur Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson tar plånboken, undersöker den och behåller den.

Enligt SVT Blekingenytt ska KD-politikern i ett första skede ha nekat till brottet, först senare valde hon att erkänna stöden.

Till Kvällsposten säger Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson att det inte fanns 500 kronor i plånboken, vilket kvinnan har hävdat, och att hon erkände brottet för att hon tyckte synd om kvinnan.

Så du tog på dig brottet för att vara snäll mot kvinnan?

– Det här är ett helt olyckligt missförstånd och ett olyckligt felagerande från min sida. Det fanns inga pengar i den plånboken, jag tänkte lämna in den till polisen, vilket jag sen gjorde. Damen sa att det fanns 500 kronor i plånboken, jag kände oro för henne och tog på mig det i och med att den var tom när den lämnades in. Det är klart man bryr sig om sina medmänniskor. Jag viIle ta ansvar.

Hon berättar vidare för Kvällsposten att hon redan avsagt sig alla politiska uppdrag redan i fredags.

– Jag avgick i fredags, jag är inte längre en offentlig person. Jag är varken delaktig i valet eller i valkampanjen.

Är det på grund av den information som framkommit som du avgått?

– Nej, det är av privata hälsoskäl, jag är gravid. Det blir för stressigt. Jag har jobbat 180 procent. Jag sa i fredags att jag avgår.

KD:s gruppledare i Karlskrona, Tommy Olsson, blev förvånad när han fick höra talas om detta.

– Det har hon inte informerat mig om. Vi har haft kontakt så sent som i dag, säger han.

Är det inte lite konstigt att du inte vet om att hon har avgått?

– Det finns en anledning till att vi ska ha styrelsemöte.

På måndagskvällen bekräftades det att Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson lämnat alla sina politiska uppdrag, rapporterar flera lokala medier. Beslutet att avgå innebär att Lainesdotter Emilsson bland annat lämnar sina uppdrag som valledare, KD-ordförande i Karlskrona och att hon inte tar plats i fullmäktige efter valet.

– Jag känner att jag inte har något val. Partiet har bett mig att lämna och då får jag också göra det, säger hon till Blekingenytt.

Mycket ångerfull

Under samma period som Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson dömdes för stölden arbetade politikern med att starta ett stödcentrum för unga brottsoffer i sin hemkommun, uppger SVT Blekingenytt.

Till SVT uppger hon att hon är mycket ångerfull:

– Jag önskar att jag kunde vrida tillbaka klockan och få det här ogjort. Jag har mått dåligt av det här sedan det hände. Men samtidigt får jag stå för det och ta ansvar för det, säger Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson.

Enligt uppgift struntade dock politikern i tingsrättens dom om att betala 500 kronor till Brottsofferfonden. Först i fredags, två år efter fallande dom, betalade hon skulden sedan den hamnat hos Kronofogden.

 

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag