Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sprids smittan mest i Skåne: ”Ute i samhället”

Region Skånes coronaråd: ”Ta trapporna – få motion”.
Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne, säger att det inte finns några planer på att sätta in särskilda åtgärder i Skåne just nu – men att det kan komma framöver.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler bekräftas smittade med corona i Skåne och resten av Sydsverige.Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Smittskyddsläkare Eva Melander skärper tonen mot skåningarna. Smittspridningen ökar och nu är det dags att bruka allvar. 

Hon pekar också ut specifika sammanhang där coronasmittan sprids i samhället. 

– Vi får rapporter från arbetsplatser, skolor, fester, begravningar, idrottsutövning där vi har smittspridningar, säger hon.

Smittspridningen i Skåne har nått nivåer som inte setts tidigare. Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander är bekymrad. 

– Vi fick en enorm topp förra veckan. Snittet ligger nu på över 100 smittade per dag, säger hon. 

Det är inte inom vården som smittan sprids nu. Främst ute i samhället. I en intervju med Kvällsposten berättar Eva Melander om specifika sammanhang de får rapporter från: 

Arbetsplatser.

Skolor. 

Fester. 

Begravningar

Idrottsföreningar. 

Grunden till att smittan sprids är, enligt Eva Melander, att folk umgås med varandra.

– Det är ganska enkelt, men också väldigt tröttsamt för många. Vi är sociala varelser vi människor, vi vill träffas och vi vill umgås och har fått göra uppoffringar länge. Men tyvärr är det inte färdigt än, säger Eva Melander. 

Nu vill hon markera

Under en presskonferens på onsdagens skärpte både Eva Melander och regiondirektör Alf Jönsson tonen till skåningarna. 

– Vi vill bara markera att hur oroväckande det är att smittan ökar och att varje person måste ta ansvar och hjälpa till att minska smittspridningen.

Men lyssnar folk?

– Folk lyssnar, absolut. Majoriteten har gjort stora uppoffringar och följer de råd och riktlinjer som ges både från oss och från FHM. Men jag tror att det finns en allmän pandemi-trötthet i samhället som gör att man inte riktigt orkar hålla i och hålla ut och det får effekter på smittspridningen.

Smittan sprids i högt tempo över hela Skåne, med undantag för den sydöstra delen. Under presskonferensen nämnde Eva Melander städerna Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad som extra hårt drabbade. Men det skiljer sig inte hur smittan sprids i de olika städerna

– Om vi hade sett att vi i någon del av länet hade bekymmer med en viss typ av aktivitet eller miljö hade vi slagit till där. Om det bara varit inom skolan eller idrotten eller på fester eller något sånt hade det varit mycket lättare för oss. Det sprider sig överallt, och det sprider sig över åldersgränserna, säger hon. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan Skåne stå på tur för att införa skärpta råd.Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väntar med skärpta råd

I Uppsala har man nyligen infört skärpta råd på grund av dramatisk smittspridning. 

Med de nya råden uppmanas invånarna att inte umgås med personer som man inte delar hushåll med, samt i den mån det är möjligt undvika åka kollektivt. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan Skåne stå på tur. Men enligt Eva Melander är det inte aktuell just nu. 

– De lokala allmänna råden bygger även de på individens ansvar och det är därför det gäller att använda de vid precis rätt tillfälle, säger hon.

– Att göra som i Uppsala och gå ut och säga att det nu är det allvar och att nu ska man inte åka kollektivtrafik till exempel, det är ett signalvärde i sig. Och det gäller att använda det verktyget i rätt ögonblick.

Corona-läget i Sydsverige – län för län

BLEKINGE

Konstaterade fall: 888

Inlagda på sjukhus: 2 (1 får intensivvård)

Avlidna: 18

Blekinge är relativt milt drabbat av covid-19 men det har skett en stor förändring den senaste tiden. 

– Som lägst augusti var det ett par, tre fall i veckan, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge

– Nu har vi i genomsnitt 10 fall per dag. Det vore konstigt om vi inte vore oroliga. 

Hittills har de flesta coronafallen varit i Karlskrona kommun. 

– Men nu ser vi att det blir fler och fler smittade även i Karlshamn, Ronneby och Sölvesborg. 

 

HALLAND

Konstaterade fall: 2959

Inlagda på sjukhus: 6 (1 får intensivvård)

Avlidna: 89

Även i Halland ses en smittökning. Men bara sex personer vårdas på sjukhus. 

– Det är uppenbart att det fortfarande finns en epidemi, men på något sätt yttrar den sig på ett annat sätt än att folk behöver sjukhusvård, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus, till Hallands Nyheter. 

Än så länge kan han inte se någon koppling mellan ökningen av antalet konstaterade fall och vårdbehovet. 

– Sedan i augusti har vi haft i snitt 3-4 inlagda för vård av covid-19. Någon vecka har det varit noll och någon vecka sju, men trenden är just nu inte ökande, säger Markus Lingman.

 

JÖNKÖPING

Konstaterade fall: 5954

Inlagda på sjukhus: 2 (2 får intensivvård)

Avlidna: 183

Smittspridningen ökar i länet. Värnamo ligger sämst till i hela landet. Under vecka 41 hade kommunen 19 sjukdomsfall per 10 000 invånare och hamnar då på en förstaplats på listan av de kommuner i landet med flest antal fall per invånare. 

Från och med den 14 oktober gäller familjekarantän i länet för att försöka minska smittspridningen utanför hushållet.

– Det är svårt att komma åt det inom familjen. Visst man är noga med hygien och så vidare, men då satsar vi på att stoppa det från att spridas utanför hushållet, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér till Värnamo Nyheter. 

 

KALMAR

Konstaterade fall: 1007

Inlagda på sjukhus: 0

Avlidna: 33

Smittan i länet är fortsatt på en relativt låg nivå men det går åt fel håll enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Vi vet att det är många som jobbar trots symptom. Det är inte bra. Jag vill skärpa budskapet. Vi måste hjälpas åt och följa restriktioner. Det är andra tider som kommer nu, säger hon till Barometern.

Hon oroar sig inför höstlovet. 

– Eftersom att vi har bäst smittläge i landet blir det sämre var man än åker. Då finns en ökad risk att man tar med smittan hem. Därför är det jätteviktigt att stanna hemma vid minsta symptom efter lovet, säger hon. 

 

KRONOBERG

Konstaterade fall: 2035

Inlagda på sjukhus: 19 (2 får intensivvård)

Avlidna: 111

Länet har en ökad smittspridning sedan en månad tillbaka. Skolor sticker ut.  

– Det är fortfarande viktigt att följa basala hygienrutiner. Att stanna hemma när man är minsta lilla sjuk, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist till Smålandsposten.

Han vill uppmärksamma att risken att smitta någon annan med coronaviruset är som störst när man har symtom.

– Det finns de som går och testar sig och sedan inte stannar hemma medan man väntar på svar. Det är inte lämpligt eftersom man smittar mest när man har symtom, säger han.

 

SKÅNE

Konstaterade fall: 7529

Inlagda på sjukhus: 23 (3 får intensivvård)

Avlidna: 285

Det senaste dygnet har drygt 300 nya fall konstaterats i regionen. Den höga siffran drar upp snittet för veckan. Personer bland 20-29 år står för en fjärdedel av andelen positiva fall. Majoriteten av de sjuka i Skåne har i dag milda symptom, men viruset förekommer överallt.

Tidigare har smittspridningen ökat mest i Malmöregionen men nu går det fort i nästan hela regionen. 

– De smittade finns i hela Skåne. Framförallt många fall längs hela Västkusten. I sydöstra delen ökar det inte lika mycket, säger smittskyddsläkare Eva Melander. 

TV: Fler nyheter

Ny video visar Madsens flykt från fängelset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!