Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här sprids högerextrema inlägg av politiker i Lund

Hör Federico Moreno berätta om granskningen.
Christoffer Brinkåker (SD), kommunfullmäktigeledamot i Lund och ersättare i kommunstyrelsen. Han vägrar kommentera ett av sina uttalanden så länge lagen om hets mot folkgrupp ”befinner sig i sin nuvarande form”.
Foto: SD

SD-politikern Christoffer Brinkåker sitter som ledamot i fullmäktige i Lund och ersättare i kommunstyrelsen.

På sociala medier delar han högerextrema och nazistiska inlägg, visar en granskning som Kvällsposten gjort i samarbete med Expo.

– Det handlar om psykologi på hög nivå, säger Brinkåker som menar att han har ”ett väldigt speciellt sätt att tänka”.

Senaste året har SD-politikern Christoffer Brinkåker, ledamot i kommunfullmäktige i Lund och ersättare i kommunstyrelsen, gjort extrema utspel och spridit material från ökända rasister och nazister.

Den 10 juli 2020 svarar Lundapolitikern på ett inlägg från högerextrema Fria Tider om att ”skillnader mellan olika folkslag är genetiska”.

SD-politikern skriver då att det ”huvudsakligen” stämmer men att det finns undantag.

Nu säger Brinkåker att det handlar om ”psykologi på hög nivå”.

– När du pratar med vissa människor kan du inte förhålla dig på samma sätt som när du pratar med andra. Känner du till uttrycket ”Kvinnor är från Venus, män är från mars”? Applicera det konceptet på alla ideologier, rekommenderar Brinkåker.

Delade NMR-ledares inlägg

– Säg att du pratar med en nazist. Om du då uttrycker dig som en vänsterextrem kommer de undra vilken planet kommer du från. Detta är psykologi på hög nivå, att manipulera den man debatterar med, säger SD-politikern och påpekar att han växt upp med filosofer och psykologer och har ”väldigt speciellt sätt att tänka”.

Den 4 juni 2020 delade Brinkåker ett inlägg från NMR:s ledare i Dalarna och Värmland, Pär Sjögren som dömts för flera grova brott. Där kritiseras polisen som knäböjde under en Black lives matter-manifestation i Stockholm.

Brinkåker spred inlägget med ett tillägg från förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som skriver att man bör ”rensa upp i det fjollträsk polisen blivit”.
Foto: Twitter

Brinkåker spred det med ett tillägg från förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som skriver att man bör ”rensa upp i det fjollträsk polisen blivit”.

”Du vill väl inte uppmana mig till lagbrott?”

Tidigare i år har Brinkåker delat ett inlägg från en förintelseförnekare som kandiderade för högerextrema Alternativ för Sverige i riksdagsvalet 2018. Brinkåker har även skrivit att han skulle ”bli åtalad för hets mot folkgrupp” om han sa vad han tyckte.

Christoffer Brinkåker (SD) vägrar att förklara vad han menade med inlägget.
Foto: Twitter

– Så länge som lagparagrafen befinner sig i sin nuvarande form [lagen om hets mot folkgrupp, reds. anm.] säger jag ingenting om saken. Du vill väl inte uppmana mig till lagbrott? svarar Brinkåker på frågan om vad han menade.

I ett inlägg om muslimer i Sverige har han skrivit ”vad kan man förvänta sig när man öppnar sitt hjärta och välkomnar en invasionsstyrka”.

När Kvällsposten tillsammans med Expo uppmärksammar detta uppger Brinkåker att kritiken riktade sig mot islamister och hänvisar till Libyens förre diktator Muammar Gaddafi som varnade Europas ledare att kontinenten skulle drabbas av attacker från jihadister [om hans regim, som fick EU-pengar för att stoppa flyktingar, skulle falla, red. anm].

– Men inlägget är lätt att feltolka, absolut, säger Brinkåker.

Fristad för internationella vit makt-miljön

Den 6 augusti 2019 delade SD-politikern ett inlägg från rasideologen Stefan Molyneaux, som nyligen stängdes av från Youtube och twitter på grund av sina extrema uttalanden. I det inlägget avfärdas oro för vit makt-miljö.

Brinkåker har även registrerat ett konto på sociala medier-plattformen Gab.ai, som blivit en fristad för den internationella vit makt-miljön, där han följer flera vit makt-konton.

Enligt den folkvalda SD-politikern vill han ”kringgå twitters åsiktscensur” och se saker ur andras perspektiv. Han följer bland annat Colin Robertson som uttalat att han är för slaveri, ”pro-slavery”, och emot ”race-mixing” samt kvinnlig rösträtt.

Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Björn Söder tillhörde tillsammans med Jimmie Åkesson ”De fyras gäng” som träffades i Lund och 2005 tog över SD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD har länge haft svårt att växa i akademikerstaden Lund. I senaste kommunvalet blev partiet Lunds fjärde största, med 9,4 procent av rösterna.

Men Lund har en speciell plats i SD:s historia. Det var här som Jimmie Åkesson under studenttiden i slutet på 1990-talet mötte Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof och tillsammans diskuterade politik och gemensamma idéer om hur SD, som då var ett enprocentsparti, kunde förändras för att växa och få inflytande.

Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet som forskar om SD säger att det är troligt att partiets medlemsutskott efter Kvällspostens granskning kommer att ta upp Brinkåker ”för prövning på något sätt”. 

– Jag vet inte hur partiet kommer att ställa sig. Det man kan fundera över är varför han följer personer som uppenbarligen är väldigt högerextrema.

Efter att ha tagit del av Kvällspostens och Expos material uppmanar SD Brinkåker att helt lämna partiet.

Det är upprörande information som definitivt inte hör hemma inom Sverigedemokraterna.

I enlighet med våra riktlinjer och utifrån partiets ideologiska utgångspunkt, har vi uppmanat honom att helt lämna partiet.

Hörsammas inte detta kommer ärendet hanteras formellt i vårt medlemsutskott”, skriver SD:s presschef Henrik Gustafsson i ett mejl.