Här spenderas minst pengar på skolmaten

Lomma kommun satsar minst pengar i Skåne på skolmat.
Foto: JOHAN FRÄMST / EXPRESSEN/GT
Hörby toppar den skånska listan, med 11 500 kronor per elev och år.
Foto: LISA BJÖRK

Sämst i Skåne, och nästan sämst i Sverige, är Lomma kommun när det kommer till den ekonomiska satsningen på skolmaten.

4 300 kronor spenderar kommunen per år och elev, till skillnad från den skånska toppen Hörby – som spenderar 7 200 kronor mer.

– Det kan inte bli mycket bättre, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, till Sydsvenskan.

Från att ha spenderat näst minst pengar på skolmat i Skåne, till att landa på sistaplatsen – det har Lomma kommun gjort, enligt Skolverket.

Till skillnad från skånska toppen Hörby, som lägger 11 500 kronor per elev och år, ligger Lomma på 4 300 kronor. Det gör dessutom kommunen till den 288:onde sämsta i hela Sverige, av landets 290 kommuner.

Ser det inte som problem

Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt siffror, som visar att Lomma kommun minskat utläggen sedan 2016. Hundra kronor mindre lades på eleverna 2017, jämfört med året innan. Däremot kan kommunen inte svara på vad den borttagna hundralappen har spenderats på i stället, skriver Sydsvenskan.

– Jag upplever ändå att eleverna är nöjda med maten. Vi gör en enkätundersökning varje år och den visar att 85 procent av eleverna är nöjda eller mycket nöjda med maten, säger kommunens kostchef Ann Ellis till tidningen.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M), anser att det är ett problem.

– Vi har en fantastisk verksamhet med näringsrik och uppskattad mat till ett lågt pris. Det kan inte bli mycket bättre, här följer vi också kommunallagen med god ekonomisk hushållning. Det finns ingenting som garanterar att för att vi puttar till en krona extra så får vi bättre resultat.

”100 procent ekologisk mat är bara dåligt”

Både Ann Ellis och Robert Wenglén menar att Lomma kommun lagar stora delar av sin mat ute på enheterna, och därmed kan hålla sina kostnader nere. Man kan på så vis laga mat efter behov och minska på svinnet.

Kommunen har dessutom som mål att 25 procent av maten ska vara ekologisk – ett mål som är 75 procent lägre än exempelvis i Lund, som är en av Skånes bättre kommuner när det kommer till matbudgeten i skolorna. I Lund är målet satt till 100 procent ekologisk mat.

– Vi följer de nationella målen. Och att ha 100 procent ekologisk mat är bara dåligt. Vi jobbar mer med näringsriktigt och närodlat och vegetariska alternativ. Om man stirrar sig blind på att det ska vara ekologiskt blir det ofta dyrt och produkter som har producerats rätt långt från Lomma, säger Robert Wenglén.


LÄS MER: Kommunens vägran – mot kött varje dag i skolan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!