Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här sover stadens hemlösa – när samhället sviker

Roger Lovén, säkerhetsansvarig på Värmestugan i Malmö, visar hur de hemlösa brukar sova i lokalen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
”Det är fullständigt ovärdig av en människa att tillbringa natt efter natt efter natt i bara en liten stol, med en liten läskback och en liten filt”, säger Roger Lovén.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Hemlösheten ökar – men samhällets insatser minskar.

Samtidigt tillbringar nästan hundra hemlösa varje natt i en källare utan ordentliga sängar i centrala Malmö. 

De flesta hittar dock aldrig dit.

– Människor dör i sjukdomar, av våld och av missbruk på gatan. Det sker hela tiden, säger Johanna Saunders vid svenska Röda korset.

Ett 40-tal stolar är uppradade längs väggarna. Utanför köar omkring 50 personer innan dörrarna öppnas. Så ser det ut varje kväll.

Till Värmestugan, en källarlokal i centrala Malmö, kommer människor som inte har någon annanstans att gå för att få ett varmt mål mat och tak över huvudet. 

– Det är fullständigt ovärdigt för en människa att tillbringa natt efter natt i bara en liten stol, med en liten läskback och en liten filt, säger Roger Lovén, som är säkerhetsansvarig på Värmestugan i Malmö.

Trots det är det mer än vad många hemlösa har tillgång till.

Malmö har i dag 3 300 dokumenterade hemlösa, av dem är en tredjedel barn. Utöver det finns ett stort mörkertal av människor som också lever på gatan.

– Vi ser tydligt att det humanitära behovet ökar stort. Flera grupper faller helt utanför samhällets skyddsnät, säger Johanna Saunders, rådgivare i socialrätt vid svenska Röda korset.

Snart stänger verksamheten

Värmestugan håller öppet varje natt under vintersäsongen. Det öppnade den 17 december och stänger den 31 mars. Med andra ord snart.

Johanna Saunders, rådgivare i socialrätt vid svenska Röda korset, och Johanna Nilsson, Kontrapunkt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Organisationerna Skåne Stadsmission, Svenska Röda korset, Svenska kyrkan och Kontrapunkt – som driver verksamheten – är bekymrade över utvecklingen.

– Hemlösheten ökar samtidigt som insatserna från resten av samhället minskar. Men om alla går samman tror vi absolut att det kan bli bättre, säger Saunders.

Vad skulle hända om inte ni fanns?

– Under vintern är det klart att folk riskerar att frysa ihjäl. Men inte bara det. Människor dör i sjukdomar, av våld och av missbruk på gatan. Det sker hela tiden.

”Ingen vill ha det så här”

Vid årsskiftet stängde Stadsmissionen härbärget i Malmö efter att kommunen valde att dra ned på antalet platser från 25 till 14. Redan dagen efter var kön till Värmestugan plötsligt mycket längre.

– Det bara ökar. Och de grupper som har varit här en längre tid försvinner inte, säger Lovén.

Roger Lovén, säkerhetsansvarig på Värmestugan i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

De som kommer dit är en stor blandning av människor med olika behov. Vissa kommer dit för att överleva medan andra är ensamma och mest vill ha sällskap. Alla önskar hjälp.

– Det är ingen som vill ha det så här. Det finns en allmän irritation bland hemlösa som känner sig utestängda från resten av samhället, säger Roger Lovén.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!