Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här sörjer folket sin prins Henrik

Prins Henrik beskrivs som en färgstark person. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Många danskar tog farväl av prinsen. Foto: LISELOTTE SABROE / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Ett hav med blommor lades vid Amalienborg. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
På tisdagskvällen somnade prinsen in, med drottning Margrethe vid sin sida. Foto: / TIM ROOKE/REX REX FEATURES
Prins Henrik somnade in med sina nära och kära intill sjukbädden. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
En minnesplats öppnades upp på "Det Gule Palæ" på onsdagsmorgonen. Foto: Fritz Schibli
Prins Henrik avled, 83 år gammal. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
1 / 8

KÖPENHAMN. Efter 83 år på jorden har danska prins Henrik somnat in.

Danmark var på onsdagen ett land i sorg och flera invånare uttryckte sin bedrövelse över prinsens bortgång.

– Jag minns honom som en varm och härlig man, säger Birte Larsen, 72.

Danmarks invånare vaknade på onsdagen upp till ett tragiskt besked: deras prins Henrik var avliden. Efter en tids sjukdom avled han klockan 23.18 på tisdagskvällen, då han stilla somnade in i närvaron av sina anhöriga.

I takt med att dödsbeskedet nådde danskarna under onsdagen samlades allt fler människor för att minnas prinsen, bland annat på Amalienborgs slottsplats i centrala Köpenhamn. Vintersolen lyste över slottets innergård och de danska flaggorna var hissade på halvstång, för att påminna besökarna om dagens allvar.

I porten av "Det Gule Palæ", strax intill slottsplatsen, öppnade på morgonen en minnesplats där sörjande människor kunde dela med sig av sina hälsningar till prins Henrik. På ett långt bord låg papper uppradade, som under dagen fylldes med vänliga ord.

"Du blev en dansk patriot!" och "Tack för fina upplevelser, vila i frid", löd några av de meddelanden som lämnades till minne av prinsen.

Har träffat prinsen vid flera tillfällen

Många danskar som Kvällsposten talade med på onsdagen formulerade sig kärleksfullt om prins Henrik. Han beskrevs som kreativ och intelligent, öppen och rolig. Flera menade även att de uppskattade att han ständigt stod bakom drottning Margrethe, i vått och torrt.

– Jag minns honom som en varm och härlig man, jag tror att han har varit ett riktigt bra stöd till sin fru som har en maktfull ställning här i Danmark. Det har nog varit fint för henne att ha honom vid sin sida, säger Birte Larsen, 72. 

 

LÄS MER: Prins Henrik accepterade aldrig sin roll i skuggan

 

Asger Reher arbetar som skådespelare och han har träffat prins Henrik vid flera tillfällen – bland annat på drottningens 75-årsdag.

– Jag har flera minnen med prins Henrik. Jag är med i en komedigrupp som heter Ørkenens Sønner och prinsen har varit och tittat på oss flera gånger. Det var tack vare honom som vi fick uppträda på drottningens 75-årsdag, något som var väldigt roligt, säger han och fortsätter: 

– Sedan har jag hälsat på honom vid andra tillfällen också, som när jag har spelat på Den Kunglige Teatern. Ibland har prinsen varit där och han har alltid kommit och hälsat efteråt. Jag har fått ett väldigt bra intryck av prinsen, han är en fantastisk person, tycker jag.

Vill kremeras

Prins Henrik har tidigare meddelat att han inte vill begravas intill drottning Margrethe i Roskilde domkyrka, men ytterligare detaljer runt hans beslut har det danska hovet valt att inte gå ut med – förrän nu.

På onsdagen offentliggjordes prinsens önskan.

Danska folket minns prins Henrik som en glad man. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Prins Henrik har bett om att bli kremerad, och sedan utströdd. Hälften av hans aska ska strös över danska färdvatten och resterande hälft kommer att läggas i en urna, som i sin tur ska placeras i slottsträdgården vid Fredensborgs slott.

 

LÄS MER: Margrethes sorg – klär sig i svart i en månad

 

Någon statsbegravning kommer prins Henrik inte att få, då han sedan två år tillbaka är pensionär. Prinsen har i stället bett om en mindre ceremoni, där endast hans närmaste familj och vänner kommer att närvara.

Klockan 11.00 på tisdagen den 20 februari kommer ceremonin att hållas, i Christiansborgs slottskyrka.

 

Hur minns du prins Henrik?

 

Mette Graversen, 81. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mette Graversen, 81, pensionär, Ordrup:

– Jag minns honom som en mycket konstnärlig människa och jag beundrar honom för det. Han har varit en god man för drottningen, som också har många konstnärliga talanger. Jag har följt dem sedan de gifte sig för många år sedan.

 

Louise Nordlund, 34. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Louise Nordlund, 34, lärare, Ölshöj:

– Jag kommer ihåg prins Henrik som en mycket färgstark och karismatisk person, med en stor förkärlek för konst och kultur.

 

Asger Reher, 67. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Asger Reher, 67, skådespelare, Köpenhamn:

– Jag har flera minnen med prins Henrik. Jag är med i en komedigrupp som heter Ørkenens Sønner och prinsen har varit och tittat på oss flera gånger. Det var tack vare honom som vi fick uppträda på drottningens 75-årsdag, något som var väldigt roligt. Sedan har jag hälsat på honom vid andra tillfällen också, som när jag har spelat på Den Kunglige Teatern. Ibland har prinsen varit där och han har alltid kommit och hälsat efteråt. Jag har fått ett väldigt bra intryck av prinsen, han är en fantastisk person, tycker jag.

 

Mette Hutoft, 50. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mette Hutoft, 50, hemmafru, Birkeröd:

– Jag minns honom alltid glad och leende, som alltid lättade upp stämningen och pratade mycket. Han verkade väldigt intresserad av sin omgivning. Det är en trist dag i dag.

 

Curt Hutoft, 55. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Curt Hutoft, 55, rekryterare, Birkeröd:

– Jag minns honom som en stor internationell man, som slutade upp i Danmark men som fortsatte vara nyfiken i både danska och internationella frågor. Han hade ett stort varmt hjärta och var en stor familjemänniska. Jag tror att han har varit drivkraften i sin familj.

 

Bent Pedersen, 67. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bent Pedersen, 67, pensionär, Mittjylland:

– Jag minns prins Henrik som en stor personlighet. I dag har majestäten mist sin man, men Danmark har mist en stor personlighet som har haft en väldigt stor betydelse under tiden som han har varit här. Han och majestäten har varit med i delegationer runtom i världen och har verkligen öppnat dörrar för Danmark. Han var en betydelsefull person.

 

Siri Lovis, 25, och Röskva Lovis, 3. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Siri Lovis, 25, föräldraledig och Röskva Lovis, 3, Mittjylland:

– Vi minns honom som en storslagen man som inte kompromissade med sina värderingar. Han gjorde vad han önskade och ville, det tycker jag var stort. Han var bra för vår drottning och backade upp henne, det tycker jag var en bra sak.

 

Bo Winter Baakholt, 51. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bo Winter Baakholt, 51, exekutiv vice ordförande inom medicinbranschen, Fyn:

– Prins Henrik var en väldigt välrespekterad man. Även om det fanns en del negativa saker med honom hyser jag en stor respekt för honom. Han var en bra symbol för vår kungliga familj och en rolig person. Jag tyckte om att han var rolig.

 

Lotta Winter Baakholt, 48. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Lotta Winter Baakholt, 48, förskolelärare, Fyn:

– Jag minns honom som en rolig person. Han var en bra förebild när det kommer till familjelivet. Vi såg honom alltid gå lite bakom drottningen, men i själva verket backade han upp henne.

 

Birgitte Hansen, 68. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Birgitte Hansen, 68, konstnär och föreläsare, Västjylland:

– Prins Henrik var en skön, färgrik, person som var oerhört begåvad – både inom konst och intellektuellt. Han har varit en riktigt bra man för drottningen.

 

Birte Larsen, 72. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Birte Larsen, 72, pensionär, Nørrebro:

– Jag minns honom som en varm och härlig man, jag tror att han har varit ett riktigt bra stöd till sin fru som har en maktfull ställning här i Danmark. Det har nog varit fint för henne att ha honom vid sin sida.