Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slåss byborna mot nazisterna

Rena råkurret utbröt när byborna i Lövestad tröttnade på flygbladsutdelarna från Nordiska motståndsrörelsen.Foto: LÄSARBILD
Aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen hade med sig sin fana och en uppsättning flygblad som de ville dela ut på marknaden.Foto: LÄSARBILD
"Det är lagligt att dela ut flygblad på platser dit allmänheten har tillträde", säger Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg.Foto: NORDFRONT.SE

Här slåss byborna mot nazisterna. 

Bråket utbröt på Lövestads marknad på Österlen på söndagen när fem personer från Nordiska motståndsrörelsen vägrade flytta på sig och till sist måste avvisas av polisen.

Två av dem har blivit polisanmälda för misshandel.

Aktivisterna från organisationen som kallar sig nationalsocialistisk delade ut flygblad på marknadsområdet i Lövestad. De ombads att ställa sig någon annanstans – men vägrade.

Marknadsarrangörerna som hade arrenderat marken accepterar inga politiska manifestationer, oavsett vilket parti det handlar om.

– Våra regler tillåter varken politiska eller religiösa aktiviteter. Det förklarade vi för dem men de ville inte flytta på sig, säger Lövestads marknadsgeneral Håkan Stadig.

– De stod på en plats som var avsedd för marknadsstånd men som inte hade blivit uthyrd. Vi bad dem att gå och ställa sig utanför området, kanske 40 meter bort.

Filmade allt som hände

En del marknadsbesökare tyckte det var obehagligt att flygbladsutdelarna stod där med sin flagga. En i gruppen filmade också allt som hände.

– Jag sa att vi skulle ringa polisen och då sa de bara "gör du det", och stod kvar. De sa att de hade sin yttrandefrihet, säger Håkan Stadig.

Arrangörerna kontaktade polisen. Men det tog över en timme innan första patrull kom till platsen – och under tiden hettade det till på allvar mellan byborna och nazisterna.

– Det blev en konfrontation. Det var någon som blev förbannad för att de filmade hela tiden och som tyckte att de kom för nära med kameran, säger Håkan Stadig.

Störde allmän ordning

Polisen bekräftar att det kom flera uppringningar från Lövestads marknad vid middagstid på söndagen.

– Arrangörerna hade försökt mota bort personer från marknadsområdet men de vägrade. Fem personer kontrollerades, identifierades och avvisades, säger Stephan Söderholm vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

De fem ansågs ha stört allmän ordning och avvisades enligt paragraf 13 i polislagen. Men händelsen kan också få ett rättsligt efterspel.

– Vi har upprättat en anmälan om misshandel, säger Magnus Swall, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

– Det är två från orten som står som målsägare och två av aktivisterna som är misstänkta gärningsmän. Anmälan går nu till lokalpolisområde Österlen för utredning. Det finns ett antal vittnen.

En del av yttrandefriheten

Pär Öberg, presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen, bekräftar att en grupp från organisationen varit i Lövestad för flygbladsutdelning.

– Enligt ordningslagen är det lagligt att dela ut flygblad på platser dit allmänheten har tillträde. Det är en del av den svenska yttrandefriheten, säger Pär Öberg.

Talesmannen hävdar att det var politiska motståndare som ville stoppa flygbladsutdelningen – inte några vanliga marknadsbesökare.

Slagsmålet som sedan uppstod ska enligt honom ha startat med att en av motståndarna tryckte upp kameran i ansiktet på den person som filmade händelseförloppet.

– Då blir det lite bråk, konstaterar han.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.