Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår fräcka tjuven till – mot äldre kvinnor

35-åringen utvisades från Sverige för tre år sedan efter att han dömts för grov stöld mot en äldre kvinna som bad om hans hjälp att resa sig upp. Han dömdes också för försök till stöld mot tre andra kvinnor. Nu misstänks han för 25 nya åldringsbrott i södra Sverige.Foto: Polisen
35-åringen fälldes för försök till stöld efter att tingsrätten sett filmen som visar hur han med hjälp av ett paket köttfärs försöker dölja att han öppnar kvinnans ryggsäck.Foto: Polisen

En 35-årig man från Slovakien greps i april i Malmö när han stal en börs av en 83-årig kvinna. Han misstänks nu för sammanlagt 25 stölder och bedrägerier mot främst äldre kvinnor.

Hans specialitet är att resa till Sverige för att stjäla från pensionärer. Det framgår av domar och polisutredningar.

En eftermiddag i april i år genomförde 35-åringen en stöld som av förundersökningsprotokoll och domar förefaller vara hans specialitet. Han stal från en gammal kvinna. 

Ett vittne som satt i sin bil utanför Lidl vid Erikslustvägen i Malmö såg hur 35-åringen närmade sig den 83-åriga kvinnan. Hon var på väg från Lidl med hjälp av sin rullator. Vittnet såg när mannen stack ned sin hand i kvinnans jackficka och tog upp en börs.

Inför ögonen på vittnet tog 35-åringen ut pengarna som fanns i börsen och stoppade i en bakficka. Vittnet ingrep, stoppade 35-åringen och kallade på polis.

När poliserna gick igenom 35-åringens fickor hittade de den 83-åriga kvinnans pengar i hans bakficka - 280 kronor.

35-åringen drog upp blixtlåset på kvinnans ryggsäck utan att hon märkte det. Foto: Polisen

Utredningen har svällt

Kammaråklagare Annika Lindahl menade under häktningsförhandlingen som följde några dagar senare att förundersökningen i stort sett var klar men att det fanns risk att 35-åringen skulle fly landet. Tingsrätten beslöt att häkta 35-åringen som misstänkt för grov stöld.

Sedan dess har en hel del förändrats och förundersökningen mot 35-åringen har svällt i omfattning.

För två dagar sedan skickade Annika Lindahl in en begäran om förlängning av häktningen till tingsrätten men begärde honom också häktad för nya brott. Det har nämligen visat sig att 35-åringen kan misstänkas för en lång rad åldringsbrott i södra Sverige.

– Han har stulit plånböcker från äldre människor och tagit deras kort och sedan använt, säger Annika Lindhal.

En ordningsvakt kände igen 35-åringen efter att en kvinna anmält att han blivit bestulen på sin plånbok när hon handlade i mataffären.Foto: Polisen

Bad 35-åringen om hjälp

Listan på stölder, bedrägerier och försök till bedrägerier som mannen misstänks för är lång. Bara i Göteborg misstänks han för att den 24 april 2016 ha genomfört en grov stöld och 13 bedrägerier vid Frölunda torg. Han misstänks även för att under 2015 och fram till i maj 2016 begått ett stort antal bedrägerier och försök till bedrägerier samt stölder i Malmö, Halmstad och även i Trelleborg.

Men han skulle han egentligen inte ha varit i Sverige eftersom han 2013 utvisades efter att dömts för grov stöld mot en äldre kvinna och försök till stöld av tre äldre kvinnor i en Coop-butik i Göteborg.

De brotten begick han den 16 september 2013. När han kom in butiken fanns där en äldre kvinna med dåliga knän som satt och vilade sig. Hon bad honom om hjälp att resa sig upp. Då passade 35-åringen på att ta hennes plånbok som låg i en jackficka. I plånboken fanns ett busskort och 250 kronor i kontanter.

De tre andra kvinnorna blev aldrig bestulna men övervakningsfilmer visar hur han på olika sätt försöker komma åt deras tillhörigheter.

En väktare såg när 35-åringen låtsades hjälpa en äldre kvinna ta en påse jord. 35-åringen höll påsen med jord ovanför hennes väska och stack samtidigt ned ena handen i väskan.Foto: Polisen

Utvisades men kom tillbaka

35-åringen dömdes mot sitt nekande i Göteborgs tingsrätt till nio månaders fängelse samt utvisning. Hovrätten i Göteborg beslöt att mannen fick återvända till Sverige först den 14 oktober 2016.

Det beslutet har struntat i att följa och i stället fortsatt begå brott, enligt åklagare och polis.

Men det är inte första gången som 35-åringen dömts för brott när han besökt Sverige. Han har dömts flera gånger tidigare för både bedrägerier och stölder.

I  juli 2012 dömdes han i Uddevalla tingsrätt till två månaders fängelse för fyra fall av medhjälp till bedrägeri. Den gången kom pengarna från uttag som gjorts med ett stulet kreditkort.

I augusti 2011 dömdes han i Lunds tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för fyra grova stölder, bedrägeri och ett försök till stöld.

35-åringen har i samband med rättegångarna lämnat olika förklaringar till varför han vill vistas i Sverige. Han har bland annat uppgett att han kommit hit för att träffa sina barn.