Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slängs fem miljoner munskydd – varje dag

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
I Danmark är det krav på munskydd inom kollektivtrafiken.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pandemin har skapat en ny gatubild i Danmark. 

Överallt ser man människor med munskydd. 

Enligt en rapport från danska Miljøstyrelsen används det 5 miljoner munskydd i landet varje dag som sedan kastas i papperskorgen – eller i naturen. 

I Danmark har myndigheterna länge haft en annan syn på munskydd än i Sverige. Med ambitionen att bromsa smittspridningen har man ställt krav på danskarna att bära munskydd när de reser med kollektivtrafiken, handlar mat eller rör sig inne på restauranger (som öppnar upp igen under onsdagen). 

En kartläggning från Miljøstyrelsen visar att danskarna i snitt har på sig ett munskydd om dagen och använder det i totalt en timme. Sedan hamnar det i soporna. 

Men det larmas om att många av munskydden inte hamnar i papperskorgar utan på gatan eller i naturen. 37 procent av de tillfrågade i Miljøstyrelsens kartläggning har ”i hög grad” upplevt detta. 

Tidigare har veterinärer i landet varnat för att slängda munskydd kan vara en dödsfälla för hundar. Men de kasserade munskydden kan också utgöra en smittorisk för de som tvingas hantera dem efter att de slängts. 

”Det är viktigt att förhålla sig till hälsoriskerna i samband med insamling och hantering av de använda engångsmunskydden”, står det att läsa i rapporten från Miljøstyrelsen, enligt nyhetsbyrån Ritzau

I snitt har danskarna på sig ett munskydd om dagen och använder det i totalt en timme.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Forskarna oroas över påverkan

En grupp forskare vid Syddansk universitet i Danmark har tidigare räknat ut att det över hela världen slängs 129 miljarder munskydd i månaden under den pågående pandemin. 

Det kan översättas till 3 miljoner munskydd i minuten, och siffrorna oroar forskarna. 

På grund av otillräcklig data har de inte lyckats räkna ut exakt vilken påverkan plastmunskydden skulle kunna få på miljön, men de förutspår liknande påföljder som man ser från annan plastförorening.

– Vi vet att, likt annat plastavfall, kan engångsmunskydd också släppa ut skadliga kemiska och biologiska substanser, så som bisfenol A, tungmetaller och patogena mikroorganismer. Dessa kan få indirekta negativa effekter på växter, djur och människor , säger miljötoxologen Elvis Genbo Xu i ett pressmeddelande från universitetet. 

TV: Fler nyheter om corona

Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!