Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här skulle DDR slå världen med häpnad

I dag påminner centrets byggnader mer om utbombade bunkrar än moderna arenor. Foto: Calle Bergendorff
De väggfasta skåpen av klassiska DDR-snitt är numera prydda med grafitti. Foto: Calle Bergendorff
Trappan där de politiska högdjuren en gång skred upp är sedan mer än 20 år övervuxen av gräs. Foto: Calle Bergendorff
De större samlingslokalerna kunde både hysa långdragna kongresser och programpunkter av mer lättsam natur som tillexemepel konserter. Foto: Calle Bergendorff
Uppe på byggnadernas tak har växtligheten med ogräs och buskar fått härja fritt i 24 år. Foto: Calle Bergendorff
Det som troligtvis en gång var en elegant föreläsningssal är nu lämnad åt sitt öde. Foto: Calle Bergendorff
Skräp och bråte översållar lokalerna. En gång var de här byggnaderna en påkostad satsning. Foto: Calle Bergendorff
1 / 7

DDR:s idrottsliga framgångar skulle stärka den nationella moralen och imponera på omvärlden.

Och det var på Kongresszentrum des Sportforums Hohenschönhausen i Berlin som idrottarna skulle drillas för att slå världen med häpnad.

Men två och ett halvt decennium efter murens fall återstår bara ruiner av det som en gång var den östtyska idrottens hemmaplan.

Det började byggas på 50-talet. Och när sport- och kongresscentret stod i full prakt fanns här över 30 sport- och fritidsanläggningar som täckte en enorm yta. Här skulle elitidrottarna drillas för att nå målet med stort M: de ädlaste medaljerna i OS och VM - allt i syfte att ingjuta styrka och stolthet i den egna befolkningen, och samtidigt visa på det egna systemets förträfflighet gentemot belackarna på andra sidan järnridån.

Och visst kom framgångarna, men den östtyska framgångssagan kom att kantades av mer eller mindre belagda dopningsskandaler.

Påkostad storsatsning

Trots att sportkomplexet är helt lämnat åt sitt öde vittnar vittrande trapphallar, krossade glasfasader, storslagna salar och rämnade träpaneler om att det här en gång var en påkostad satsning av nationell dignitet.

– Det var DDR-pampigt, kan man säga. Träpaneler på väggarna och alla de så att säga obligatoriska inslagen, säger fotografen Calle Bergendorff.

Men de sportsliga framgångarna, dopningsgödda eller ej, räckte inte. Östimperierna kollapsade, muren föll och de kommunistiska regimerna förpassades till historieböckerna.

Försöket föll platt

Med sport- och kongresscentret i Hohenschönhausen gick det inte bättre. Strax efter murens fall gjordes ett försök att få snurr på sportkomplexet genom privata aktörer - men det försöket föll platt till marken.

När de enade tyskarna skulle säkra beachkroppen 1992 var det knappast de svettinpyrda idrottshallarna i det gamla sportkomplexet som gällde.

– De som ville gå och träna var nog mer sugna på att gå till något av de nya träningsklubbarna, säger Calle Bergendorff.

Kongresszentrum des Sportforums Hohenschönhausen fick förfalla.

– I dag är många av byggnaderna rivna. De byggnader som är kvar är nergångna och hela området är övergivet. Vad som händer med området är oklart men ska de bygga upp något där så får de nog sanera och nästan starta om från början, säger Calle Bergendorff.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!