Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här skriver politikerna lägst på högskoleprovet

Politiker i Bromöllas kommunfullmäktige har det lägsta snittet på högskoleprovet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Högskoleprov.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

När Bromöllas politiker skriver högskoleprovet landar snittet på 0,7. 

Det är lägst i hela landet, visar en helt ny sammanställning.

– Bromölla är en arbetarkommun och då är det naturligt att politikerna kommer från arbetarhåll, säger fullmäktigeordföranden Magnus Persson (SD), till Kristianstadsbladet.

Bakom sammanställningen står researchföretaget Acta Publica. 

Av Sveriges lite drygt 20 000 invalda politiker till kommunfullmäktige har ungefär 5 700 skrivit högskoleprovet, mer eller mindre 28 procent. Politikerna finns på flera platser i landet och i varje kommun.

När siffrorna sammanställs landar alltså Bromölla, ihop med jämtska Berg, på det lägsta snittet. 

– Jag har jobbat sedan jag var 18 som byggnadsarbetare och anser det är minst lika mycket värdefullt att ha erfarenhet av arbetslivet som politiker. Bromölla är en arbetarkommun och då är det naturligt att politikerna kommer från arbetarhåll, säger fullmäktigeordföranden Magnus Persson (SD), till Kristianstadsbladet.

Av Bromöllas 41 ledamöter och 26 ersättare har 17 stycken skrivit högskoleprovet.

Magnus Persson själv tillhör den skara som inte skrivit provet.

Lund har högst politikersnitt 

Förutom Bromölla återfinns även sydsvenska Borgholm (0,74), Örkelljunga (0,76) och Torsås (0,78) på Acta Publicas lista över kommuner med lägst politikersnitt. 

Toppar listan gör Ljusnarsberg (1,43), tätt följt av Eksjö och Danderyd (1,41). 

Bäst politikersnitt i södra Sverige har Lund (1,39). 

I sin sammanställning konstaterar Acta Publica att politikersnittet är högre i universitetsorter och intilliggande kommuner. Bland de lägsta snitten finns en klar majoritet på glesbygden.

På grund av covid-19-pandemin var det längre oklart om det skulle bli något högskoleprov hösten 2020, men den 25 oktober blev det av ändå. Med pandemirestriktioner på plats.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartister har högst 

Bland förtroendevalda som verkar i regionfullmäktige landar politikersnittet på en högre nivå än lokalt:

Halland: 1,16

Skåne: 1,13

Kalmar: 1,10

Kronoberg: 1,02

Blekinge: 0,98

På partinivå är det förtroendevalda inom Miljöpartiet som landar på det högsta snittet (1,51) medan socialdemokrater (1,10) och kristdemokrater (1,11) har lägst. Samtidigt har politiskt aktiva generellt ett högre snitt på högskoleprovet än gemene man och kvinna. 

”Betyder det att politiker generellt är smartare än gemene medborgare? Knappast. Det är inte vad högskoleprovet ämnar mäta. Det går inte heller att dra den skarpa slutsatsen att landets politiker har större förutsättningar att klara av akademiska studier än genomsnittssvensken,” skriver Acta Publica i sin sammanställning, som publicerades den 23 oktober.

TV: Ny video visar Madsens flykt från fängelset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!