Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sker flest fortkörningar framför fartkameran i Skåne

Nästan 60 gånger per dag kör någon för fort vid en fartkamera i Skåne.
Foto: RICKARD NILSSON

Över 32 000 personer har kört för fort framför en av de fasta fartkamerorna i Skåne sedan början av 2019. 

De flesta fortkörningarna sker mellan Lund och Svedala.

Men inte ens hälften som fotograferas får en bot, skriver Sydsvenskan.

I Skåne finns det omkring 240 fastkameror fördelade på ett 40-tal vägsträckor. Den skånska vägsträcka där flest kör för fort är väg 108 mellan Lund och Svedala där hastighetsgränsen är satt till 80 kilometer i timmen. Sedan början av 2019 har kamerorna på denna vägsträcka fångat 927 fortkörare på bild. 

Andra ställen där många kör för fort:

E22:an vid Sätaröd mellan Kristianstad och Hörby (921 fortkörare)

väg 21 öster om Klippan (914 fortkörare)

väg 102 mellan Lund och Dalby (914 fortkörare)

Bara 41 procent av de som fotograferades fick en bot

Nästan 60 gånger per dag kör någon för fort vid en fartkamera i Skåne. Böterna för fortkörning ligger på mellan 1 500 kronor och 4 000 kronor beroende på hur mycket man överskrider den aktuella hastighetsbegränsningen. Men bara 41 procent av de som fotograferades vid en fartkamera fick en bot förra året.

– I Sverige har vi föraransvar så vi måste kunna fastställa förarens identitet och har vi inte en anständig bildkvalitet så läggs ärendet ned, säger Anders Drugge, sektionschef för ATK-sektionen vid polisen i Kiruna som hanterar alla bilder på fartsyndare runtom i landet, till tidningen.

För dålig bildkvalitet kan bero på regn, smuts på vindrutan eller fordonsutrustning som skymmer (till exempel backspeglar, solskydd eller vindrutetorkare). En smutsig lins på kameraskåpet kan vara en annan orsak.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!