Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Haley: ”Vi vill lösa Syrienkonflikten”

Här kommer USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och hennes ryske motsvarighet, Vassily Nebenzia, till forskningsanläggningen ESS utanför Lund. Foto: Jens Christian
Utrikesminister Margot Wallström vill tona ner förväntningarna på vad säkerhetsrådet kan komma fram till efter helgens arbetsmöte i Backåkra. Men det är alldeles tydligt att en förhoppning är att USA och Ryssland, här via FN-ambassadörerna Nikki Haley och Vassily Nebenzia ska börja prata med varandra. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Rysslands FN-ambassadör, Vassily Nebenzia, under säkerhetsrådets gemensamma promenad i Lund på fredagskvällen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Här landar FN:s generalsekreterare António Guterres på Kastrup på lördagsförmiddagen. Han togs emot av kabinettssekreteraren Annika Söder för vidare transport till säkerhetsrådets möte på Backåkra. Foto: Privat
Även luftrummet över Backåkra bevakas av polisen med helikopter. Foto: Jens Christian
FN:s flagga vajar jämsides med den svenska flaggan vid Backåkra. Foto: Jens Christian
Storbritanniens ledamot i säerhetsrådet Karren Price stannade till och pratade med jouranlisterna. Foto: Jens Christian
Statsminister Stefan Löfvén anlände i ett av regeringens fordon, en mörkfärgad BMW. På vägen in i fastigheten där säkerhetsrådet håller sitt möte passade han på att stanna vid bysten av Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare under åren 1953-1961. Foto: Jens Christian
Statsminister Stefan Löfvén och FN:s generalsekreterare António Guterres höll en gemensam presskonferens. Foto: Jens Christian
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde ett uttalande om att man vill lösa Syrien-krisen. Foto: Jens Christian
Foto: Jens Christian/+46(0)708884287
Foto: Jens Christian/+46(0)708884287
1 / 14

Ledamöterna i säkerhetsrådet gör verkligen allt de kan för att hitta en lösning på Syrien-konflikten.

Den uppfattningen förmedlade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till det samlade journalistuppbådet vid Backåkra på Österlen under lördagen.

– Vi försöker alltid hitta vägar ut ur kriserna, säger hon.

FN:s säkerhetsråd samlades under lördagsförmiddagen för det helt unika mötet i förre generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen i Skåne.

Ett hundratal både svenska och utländska journalister fanns på plats för att rapportera om mötet.

Men det är först under söndagen som problemen i Syrien kommer upp på förhandlingsbordet.

I förväg har skildringarna varit många om hur fastlåsta positionerna är mellan medlemmarna i säkerhetsrådet.

Dags vända blad

– Men det är kanske dags att vända blad nu och försöka hitta en gemensam lösning, säger Carl Skau, en av Sveriges ambassadörer i FN.

Hela det första dygnet i Sverige har varit het utan krav på medlemmarna i säkerhetsrådet.

Men när mötet återupptogs efter en lunch på lördagen var det under andra förhållanden.

Då satt mötesdeltagarna nära varandra och det fanns inget utrymme att sitta och läsa i papper. Fria diskussioner var det som prioriterades.

– Alla här inne ger uttryck för hur betydelsefullt det är att mötas i en annan miljö och gå djupare in i saker, sa statsminister Stefan Löfvén som är värd under mötet.

Utrikesminister Margot Wallström betonade än en gång att det inte kommer att fattas några beslut i Skåne.

Söker samsyn

– Det här mötet ger en möjlighet till diskussion. Vi vet hur svårt det är och att det finns låsningar. Men kanske kan man hitta en samsyn om något under mötet.

Under söndagen deltar det särskilda sändebudet i Syrien, Staffan de Mistura, i samtalen med delegaterna.

– Det känns viktigt att hitta det politiska spåret igen. Läget i Syrien kräver en politisk lösning, säger Carl Skau.

Enligt honom är det tydligt att det behövs ett bättre samarbetsklimat i säkerhetsrådet.

– Det har hittills varit bra stämning, fast det har å andra sidan inte varit några stora frågor heller som diskuterats.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley anser att det är många frågor som måste diskuteras i rådet.

Prata ihop sig

– När det gäller Nordkorea lyckades vi enas och sätta press på landet med utökade sanktioner. Det har lett till att de nu kommit till förhandlingsbordet. När det gäller Syrien har vi tyvärr inte varit lika framgångsrika, säger hon.

– Det här mötet ger oss en chans att prata ihop oss. Vi ska försöka göra ett bra jobb, säger den amerikanska ambassadören vidare.

Haley uppskattar själv möjligheten att få komma till Sverige. Under lördagsmorgonen hade hon ett möte med statsminister Stefan Löfven där man pratade om Nordkorea, handel och annat.

Uppskattar Sverige

– Sverige har varit väldigt generösa mot oss och USA ser Sverige som en stark allierad. Jag vet att presidenten vill utveckla samarbetet med Sverige ytterligare, säger Haley.

Även Frankrikes ambassadör François Delattre betonade de goda relationerna mellan FN och Sverige:

– En sak vi uppskattar med Sverige är att svensk diplomati aldrig ger upp, och det är precis vad vi behöver, sa han.

Vid en gemensam presskonferens en stund senare uttalade sig också Sveriges statsminister Stefan Löfvén och säkerhetsrådets generalsekreterare António Guterres om mötet i Sverige.

Guterres: " Vi behöver enas om två saker”

António Guterres uppfattade det som att det nu finns gott hopp om att lösa konflikten i Nordkorea, men att det fortfarande är lång väg att gå när det gäller Syrienkonflikten.

– I Syrien behöver vi enas om två saker. För det första finns det ingen militär lösning, bara politisk. Det är med politiska samtal vi kan gå framåt. För det andra måste vi hitta en väg för att utreda och utkräva ansvar för de krigsbrott som begåtts, sa han.

Drack rosévin

Efter uppbrottet på lördagen skjutsades sedan säkerhetsrådets medlemmar till Ystad Saltsjöbad där de skulle äta middag och tillbringa natten.

På söndag förmiddag återupptas sedan förhandlingarna igen - då med fokus på Syrienkonflikten.