Här sätter Tim och Kim färg på gatorna i stan

Tim arbetar som konstnär och brukar bland annat spraymåla asfalten på förskolor för att uppmuntra till lekfullhet.
I rätt ljus der det ut som att det finns en damm att hoppa i.
Banan är till för både hopp och att titta på.

I veckan pågår Kristianstad City Art Week. Två av konstnärerna som har bidragit till att sätta färg på staden är Tim Nedrup och Kim Demåne.

– Jag inspireras av att göra sådant som gör människor glada, oavsett ålder, säger Tim.

Tim Nedrup, 40, har spraymålat banor på marken runtom centrala Kristianstad. Banorna ska kunna fungera en form av gång och hoppbana. Men även som ett färgglatt konstverk.

– Det roligaste är när jag ser en barnfamilj. Barnen börjar hoppa och snart kan inte föräldrarna hålla sig från att göra likadant, säger Tim.

SVT Skåne har tidigare rapporterat om Kristianstad City Art Week som pågår under veckan. Det är andra gången som eventet arrangeras i staden och ska ge Kristianstadsbor en annorlunda känsla av sin stad.

– Staden blir mer upplevelsebaserad. Det krävs lite mer i dag, du kanske inte åker in till stan bara för att handla – utan du vill också uppleva något, säger Gustaf Andersson, ordförande i handelsföreningen Kristianstad city, till SVT Skåne.

Ljus för framtiden

Kim Demåne, 33, har bidragit med en större svartvit väggmålning mitt i centrum. Han beskriver verket som ett led i att få människor till att ”stanna upp och fundera en stund över dåtid och nutid”.

– Det är bra att påminna oss om vår historia med krig och dess gränser. Tänk på gränserna i dag till exempel. Jag ska åka till min mormor men kommer inte kunna stanna för att hon inte fått vaccin än. Det är en gräns.

Båda konstnärerna arbetar med sin passion på heltid: Tim med utgångsbas i Höganäs och Kim via sitt konstkollektiv i Malmö.

Vad som inspirerar dem båda är att göra stora motiv via sprayburkar som både kan bidra till lekfullhet och inge någon form av hopp.

– Vi lever i en pandemitid där unga inte kan få veckla ut sina vingar i friheten på det sättet som de behöver. Men jag hoppas att detta kan inspirera till att vi tänker på situationen, samtidigt som vi sprider ljus till de unga och vår framtid, säger Kim.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!