Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här säljs skimnings-utrustning på internet

Förr höll ligorna till i hemliga chattrum på internet. I dag sker försäljningen av falska kortterminaler och avancerad utrustning öppet på hemsidor.

Mejla vad du vill ha och vi tillverkar, erbjuder en av dem på sin hemsida.

Vem som helst kan numera köpa utrustning för att skimma kort i bensinautomater, bankautomater eller i falska kortterminaler.

En av dessa försäljare bjuder ut komplett skimmingsutrustning till bensinautomater för cirka 11 000 kronor och skickar över hela världen. Frakten är dessutom gratis.

Just nu har han dessutom rea på skimmingsutrustning till bankautomater.

Den här försäljaren har förfinat tekniken att kapa kort i bensinautomater. Numera har skimmingsutrustningen försetts med sådan teknik att den som skimmar enbart behöver placera de falska kortläsarna i kortautomaten och sedan hämta informationen trådlöst. Utrustningen använder dessutom den kapade bensinpumpens ström.

"Hämta informationen varifrån du vill"

Eller som säljaren skriver:

"Du behöver aldrig återvända till bensinpumpen. Placera den inne i bensinpumpen och hämta informationen varifrån du vill".

Samma säljare erbjuder också bärbara mycket små skimmingsapparater som säljaren säger vara utmärkta att använda av till exempel serveringspersonal.

-Tidigare var det här information som man bara kunde få i hemliga chattrum, säger Stefan Larsson vid Malmöpolisens bedrägerisektion.

Han har under många år följt utvecklingen.

"Har stulit en hel bensinautomat"

Risken för den som beställer beskrivs som utomordentligt liten. Säljaren bedyrar att man har stor vana att skicka sina produkter på ett sådant sätt att varken till eller polis upptäcker vad paketen innehåller.

-Man brukar kalla det för till exempel teleprodukter. Utrustningen tillverkas av sådana delar som egentligen vem som helst kan köpa, säger Stefan Larsson.

Ligorna som ligger bakom tillverkningen är extremt durkdrivna och tar ibland till mycket drastiska metoder när till exempel bensinbolag bygger om sina automater för att göra dem säkrare.

-Det har hänt att man helt enkelt stulit en hel bensinautomat, alltså pump, säger Stefan Larsson.