Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här säljer barnen konst i kampen mot cancer

Jonas Andersson, 44, Ikea, Hässleholm: – Jag tycker det har varit jättetrevligt här. Just att barnen är bidragsgivare med egengjorda tavlor. Elsa, 9: – Jag målade ett rött hus eftersom jag vill ha ett sånt när jag blir stor. Jag ska hänga upp den på väggen där hemma, säger hon om målningen som köparen skänkte tillbaka. Cecilia Jonsson, 45, Ikea, Hässleholm Alfons, 11.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Mikael Fredriksen, 49, försäljningschef, Köpenhamn: – Det är för en bra sak som är värd att stödja. Förra helgen uppmärksammades cancer stort i hela Danmark, så det låg bra i tiden att åka hit också.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Lisbeth Barchan, 58, egenföretagare, Malmö: – Jag arbetar med att synliggöra stiftelsen hos företag, att få dem skänka pengar hit. Jag tycker vernissagen här är jättebra, sen är viktigt att synas utåt, att folk hör talas om stiftelsen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Marie Nydahl, 55, Malmö högskola, Malmö: – Tavlan är som ett mörker med ljus längst bort i tunneln. Den visar att det inte finns något som inte är möjligt. Den är fantastiskt och visar att vi kan överleva cancern.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: FRITZ SCHIBLI
Ett av konstverket som skänks till Art for charity.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Susanne Kvist är projektledar för Art for charity.
Foto: FRITZ SCHIBLI
1 / 7

De cancersjuka barnen målade och sålde tavlor för att hjälpa andra sjuka barn.

Under söndagen hölls en vernissage på Malmö Live där målningarna såldes.

– Jag målade ett rött hus eftersom jag vill ha det när jag blir stor, säger Elsa, 9.

I lobbyn på Malmö Live var intresset stort för eftermiddagens vernissage. Konstnärer skänkte verk för 150 000 kronor som lottades – där pengarna gick in till stiftelsen Henrik Superman, som vänder sig till cancersjuka barn.

– Vi har haft en konstutställning med konst från Galleri Palm i Falsterbo där vi lottade ut 29 priser. Vi sålde 2000 lotter för 100 kronor styck. Helt fantastiskt, säger Susanne Kvist, som är projektledare för Art for charity. 

Framför allt hade unga patienter på avdelning 64 BUS på sjukhuset i Lund skänkt sina alster till auktion. 

– Jag har köpt den här tavlan, säger Marie Nydahl, 55 och pekar på målningen.

– Det är som ett mörker med ljus längst bort i tunneln. Den visar att det inte finns något som inte är möjligt. Den är fantastiskt och visar att vi kan överleva cancern.

"Fantastiskt"

På vernissagen blandades konstnärer, konsthandlare och nyfikna människor. Evenemanget var slutprodukten av det jobb Art for charity drivit på sjukhuset i Lund. Målarlådor med konstnärsmaterial hade delats ut på avdelningen – och barnen hade tecknat ner några av sina idéer. 

Elsa, 9, berättar om sitt konstverk som såldes för 800 kronor – och som skänktes tillbaka av köparen. 

– Jag målade ett rött hus eftersom jag vill ha ett sånt när jag blir stor. Jag ska hänga upp den på väggen där hemma, säger hon. 

Projektledare Susanne Kvist: 

– Det var en fantastisk utställning. Cancersjuka barn skänkte sina målningar hit till oss och alla 25 har gått i rasande fart. Pengarna som kommer in hjälper familjen där något barn fått cancer. Man kan ansöka om att resa utomlands, få en cykel, en iPad eller något sånt för att göra det lite roligare för familjen, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!