Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här saknar flest barn försäkring på fritiden

37 kommuner i Sverige har inte försäkrat sina grundskoleelever under fritiden. Foto: COLORBOX
Skåne är det län i landet med flest kommuner som saknar fritidsförsäkring. Foto: COLORBOX

37 kommuner i Sverige har inte försäkrat sina grundskoleelever under fritiden.

Skåne är det län i landet med flest kommuner som saknar fritidsförsäkring.

- Fritiden är den mest olycksdrabbade tidpunkten i barns vardag, inte minst under sommarlovet, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena, i ett pressmeddelande.

Vanligtvis har kommunen valt att försäkra sina grundskoleelever både på och utanför skoltid. Men i vissa delar av landet gäller inte försäkring på fritiden, något som SVT var först med att berätta om.

När Forena, försäkringsbranschens största fackförbund, kartlagt hur Sveriges grundskolebarn är försäkrade visar siffrorna att runt 168 000 grundskolebarn saknar en försäkring på sin fritid via kommunen. Detta eftersom 37 kommuner enbart försäkrat sina barn under skoltid.

- Fritiden är den mest olycksdrabbade tidpunkten i barns vardag, inte minst under sommarlovet. Därför borde kommunerna prioritera att försäkra sina elever även på fritiden. Det handlar om en extra kostnad på 40 – 50 kronor per elev och år, säger Håkan Svärdman i pressmeddelandet.

Läs också: Hemort avgör hur bra ditt barn är försäkrat

Skåne har flest oförsäkrade

Skåne är det län där flest kommuner inte försäkrar sina grundskolebarn på fritiden. Varken Båstad, Eslöv, Helsingborg, Kävlinge, Lomma, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Vellinge, Åstorp eller Ängelholm har en fritidsförsäkring, enligt Forena.

I Dalarna, som är det län i landet som har näst flest kommuner som inte har fritidsförsäkring, saknar sju kommuner den typen av skydd.

I Södermanland har fyra kommuner ingen försäkring för fritiden och i Stockholm, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland saknar tre kommuner motsvarande försäkring. I Gävleborg är motsvarande siffra två kommuner respektive en kommun i Västernorrland.