Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Olle Sporrong

Här röstade 80 procent av skoleleverna på SD

Publicerad

Nästan 80 procent av eleverna på Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup röstade på Sverigedemokraterna.

Efter siffrorna i skolvalet ifrågasätts nu skolans arbete.

– Framförallt tror jag de behöver en större samhällskunskap och en demokratiseringsutbildning på skolan, säger Pierre Esbjörnsson, Socialdemokraternas förstanamn i Skurups kommun som manar till aktion.

– Vad eleverna röstar på kan jag inte ifrågasätta, säger skolans rektor Claes Calmram.

Skurups kommun är ett av de starkaste SD-fästena i Sverige.

25 procent av kommunens invånare valde att ge sin riksdagsröst till Sverigedemokraterna i valet i söndags.

Men de siffrorna är ingenting jämfört med hur det såg ut i en av kommunens skolor, Nils Holgersson-gymnasiets, skolval.

Där röstade hela 79 procent på SD. Enligt ystadsallehanda.se låg valdeltagandet på skolan på 73 procent och totalt angavs 114 giltiga röster.

– Det är ett demokratiskt val. Vad eleverna röstar på kan jag inte ifrågasätta, de har värderingar hemifrån eller någon annanstans i från, men att ett parti sticker ut på det här sättet är någonting som vi kommer att analysera. Det hade gällt oavsett vilket parti det handlat om, säger rektorn på skolan Claes Calmram, till Kvällsposten.

Blev du förvånad över resultatet?

– Att ett parti sticker ut så blev jag förvånad över. Absolut.

"Försöker hålla objektiv syn"

Anders Hellström, universitetslektor i statsvetenskap på Malmö högskola, vill inte hänga ut några lärare, men ställer sig frågande till hur den samhällsvetenskapliga undervisningen gått till på Nils Holgersson-gymnasiet.

– Möjligen har man inte diskuterat det här på samhällslektionerna, för då hade man kunnat tänka sig ett resultat som är mer spritt. Att SD har 80 procent tyder på att man inte har diskuterat de här frågorna ordentligt, säger Hellström.

Rektor Claes Calmram har fullt förtroende för skolans lärare i samhällskunskap.

– Vi jobbar ständigt med ett värdegrundsarbete i alla skolans delar. Vi försöker inte få elever att byta eller tycka något, vi försöker få dem att rösta. Vi försöker hålla en väldigt objektiv syn, säger Calmram.

Enligt Calmram gick största delen av de elever som röstade i skolvalet i årskurs 1, vilket innebär att de endast gått på skolan i fyra veckor.

– Och de läser inte ens samhällskunskap än, säger rektorn.

Manar till aktion

Pierre Esbjörnsson, Socialdemokraternas förstanamn i Skurups kommun, manar till aktion.

– Framförallt tror jag de behöver en större samhällskunskap och en demokratiseringsutbildning på skolan, så de kan berätta vad de olika partierna står för. Jag tror inte att alla 80 procenten delar Sverigedemokraternas värderingar.

Enligt Ystads allehanda besökte samtliga riksdagspartier utom Miljöpartiet Nils Holgersson-gymnasiet inför valet. Esbjörnsson tycker dock inte de fått tillräckligt tillträde till eleverna.

– Vi fick vara där en timme och ha typ ett bokbord i aulan. Det är all tid vi fått lov att vara där, säger han.

Rektor Claes Calmram säger att samma regler gällde för alla partier.

– Eleverna fick gå runt och prata med partierna och vi upplevde att de var ganska mätta efter den timmen. Men vi utvärderar det här också och ser hur vi gör vid nästa val. Ska vi ha det likadant eller kanske ha en debatt?

"Klassdimension"

Anders Hellström ser en orsak till resultatet i att skolan i Skurup mestadels består av yrkesförberedande program.

– Det finns en klassdimension. De känner att politikerna inte gjort tillräckligt mycket för de som inte studerar på universiteten. Det här är ett tydligt tecken på en diskrepans mellan väljare och de valda, säger han.

Esbjörnsson skyller på regeringen Reinfeldt:

– Man har gjort allting för att skära sönder programmen som är yrkesförberedande. Man har valt att göra de här utbildningarna, jag ska inte säga sämre, men en andra klassens utbildning.

Hur självkritiska ska ni i Socialdemokraterna själva vara för att ni inte har nått ut?

– Jag tycker vi har synts och hörts, men så klart ska vi ta till oss och vara självkritiska. Vi kanske borde ha varit ute mer, men problemet har varit att skolan sagt att vi inte får vara där, säger Esbjörnsson.

Enligt Ystads allehanda säger SD:s ledande företrädare i Skurup, Lars Nyström, att den största anledningen till valframgången på skolan är att man bäst tagit strid för ett bättre internatboende på skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag