Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här rivs migranternas läger – tvingas flytta

Migranterna i Salvelägret utanför Kalmar packar ihop sina tillhörigheter efter beslutet om att lägret ska stängas ner.
Foto: Helmuth Petersson
Kommunen har satt upp stora skyltar om att Salvelägret stänger och att det numera är förbjudet att ställa upp fordon på platsen.
Foto: Helmuth Petersson

Migrantlägret vid Salve camping utanför Kalmar rivs och stängs ner.

De EU-migranter som har bott i lägret har erbjudits hjälp med hemresa, men de flesta vill stanna i Sverige.

– Några återvänder hem, men det är som många säger — de har inget där hemma, säger kommunens förvaltningschef Benny Wennberg.

I dag rivs migrantlägret vid Salve camping, som sedan i maj 2015 har fungerat som ett tillfälligt bostadsläger för Kalmars EU-migranter.

Migranterna informerades om stängningen vid ett möte i Lorensbergskyrkan förra torsdagen.

– Vi informerade om att vi tyvärr är vid vägs ände med den här etableringen, som hela tiden har varit en tillfällig anläggning för att lösa ett akut problem. Vi sa tidigare i höstas att det ska stänga, men gav då ingen tidpunkt, säger Benny Wennberg, förvaltningschef på Kalmar kommun.

Det som avgjorde att lägret nu stängs är den inspektion som räddningstjänsten nyligen utförde i lägret.

– De hittade en hel del brister i brandskyddet, vagnarna stod för tätt och det fanns en hel del material i vagnarna. Så det påskyndade det formella beslutet att stänga. Vi tänkte att det kanske är bättre att stänga nu innan det blir snö och kallt, det kanske är värre att stänga i mitten av december.

Vill stanna över jul

Beskedet om att stänga var ett hårt slag för migranterna under torsdagens möte.

– Det var så klart inga glada miner.

Exakt hur många som har bott i lägret, finns det inga uppgifter om. Enligt Benny Wennberg har det cirkulerat uppgifter om så många som 70 personer, men han tror att mellan 30 och 40 personer är en bättre uppskattning. Ett 20-tal husvagnar har stått uppställda på platsen.

Kommunen har inte erbjudit migranterna något alternativ boende. Däremot erbjuds de hjälp att resa tillbaka till hemlandet. De flesta vill stanna i Sverige, men vissa har gått med på att resa.

– Det är ett antal som har nappat nu och som vi har ordnat biljetter åt. Några har redan åkt. Men många vill stanna eftersom de ser julhandeln som högsäsong, folk har kanske lite mer växel i fickorna.

"De har inget där hemma"

Under eftermiddagen i dag stängs lägret och töms på det som då finns kvar där. Migranterna uppmanas nu att flytta sina husvagnar och andra tillhörigheter därifrån. Skyltar informerar om att vatten, el och toaletter upphör.

– Vi stänger av det helt enkelt, och har satt upp skyltar om att det är förbjudet att ställa fordon där. Vi ser framför oss en lugn avetablering, man rullar i väg helt enkelt, säger Benny Wennberg.

Beslutet om stängning hänvisar han till en nationell utredning vars slutsats är att kommuner ska undvika den här typen av tillfälliga boendeplatser.

– Kommunen jagar naturligtvis nationella riktlinjer för hur man ska hantera det här. Det är jättesvårt. Nu får vi se vad som händer. Några återvänder hem, men det är som många säger — de har inget där hemma. Det är faktiskt bättre att ligga i baksätet på en bil och sova i Sverige än att åka hem.

Inga demonstrationer

När migrantlägret i Malmö revs för ganska exakt ett år sedan, föregicks det av massiva demonstrationer och protester. Något sådant märks inte av i Kalmar, enligt Benny Wennberg.

– Det var lugnt och sansat på det här mötet. Det var böjda huvuden och en tår rullade på kinden. Vi får se hur det blir under dagen på platsen, i kväll har vi facit.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!