Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här produceras vin från hela världen

Nordic Sea Winerys vackra byggnad ligger omgärdad av vinrankor. I år räknar man med att få en första skörd med egna druvor.
Foto: Christian Örnberg
delikatesser serveras till vinet på planka.
Foto: Christian Örnberg
24 miljoner liter vin hanteras varje år på företaget.
Foto: Christian Örnberg
Ida Hornwall serverar av företagets vin. På Nordic Sea Winery får gästerna en guidad tur och kan sedan få provsmaka av vinet.
Foto: Christian Örnberg

Vinintresserad?

På Nordic Sea Winery i Simrishamn kan du lära dig allt du behöver veta om rött, vitt och lite till.

Kvällsposten fick en lektion om druvans resa från vinranka till Systembolag.

– Jag skulle säga att vi är unika i Norden med att kunna erbjuda den här upplevelsen, säger restaurangchef Ida Hornwall.

Det visste du inte om Nordic Sea Winery

■ Gatan där Nordic Sea Winery ligger heter Vingatan. Detta är ingen slump. Simrishamns Kommun lät ändra från Fabriksgatan till Vingatan då detta var mer passande

■ Byggnaden med showroom och restaurang har en rund form inspirerad från de ekfat som vin ofta lagras i.

■ Vingården som omgärdar byggnaden har 25 olika druvsorter. Första skörd beräknas ske under 2015 och första produktion under 2016.

Detta händer i sommar på Nordic Sea Winery

■ Guidad visning av ekfatshallen, vineriet, vingården med vinprovning och en tillhörande meny. Maten baseras på säsongens råvaror och är komponerad köksmästaren.

■ "Från druva till vin på Nordic Sea Winery" - du får se hela resan från plantering, beskärning, skörd och vintillverkning med druvor från Nordic Sea Winerys egna vingårdar.

■ Grillkvällar på vineriet med vin och mat.

■ Konstnärsprojekt med ekfat målade av lokala konstnärer som auktioneras ut till förmån för Östersjön.

■ Vinprovningar med producenter

■ Särskilda menyer och aktiviteter vid högtider

Det är ingen vanlig vingård vi besöker. Rankorna utanför den noggrant designade cirkelformade byggnaden är unga och späda.

– Det är mest pinot noir och chardonnay, vi tror de klarar klimatet bäst, berättar Ida Hornwall och tillägger:

– Det är lite av en försöksvingård. Med rankorna hoppas vi att besökarna ska kunna se och känna efter och kunna relatera till vinerna man sedan dricker. Men visst hoppas vi att vi en dag ska kunna leverera ett eget vin också.

Färdigjäst vid leveransen

Nej, än så länge har man inte producerat något svenskt vin på Nordic Sea Winery. Vinet kommer som färdigjästa produkter till vineriet kommer till fabriken i Simrishamn från både den nya och gamla vinvärlden, väl i Simrishamn produceras och buteljeras vinet.

– Vi är en unik anläggning på det sättet. Det finns inga andra besöksmål i Norden där man kan både se produktionen och sedan också smaka vinerna.

Som gäst på Nordic Sea Winery kan man få en rundvisning i det stora vineriet där sju miljoner liter vin bearbetas åt gången och allt som allt 24 miljoner liter vin tillverkas årligen.

Därefter kan man smaka några av vinerna – vilka inte helt ofördelaktigt kan avnjutas tillsammans med en delikatessplanka smyckad med ostar och charkuterier.

En lite rolig detalj är att själva träplankan då kommer ifrån någon av de många använda vintunnorna.

Att vinfabriken hamnade just i Simrishamn är något av en slump.

– Vi har valt att flytta vår produktion närmre konsumenterna för att kunna ge en färskare produkt samt för att vi tagit hänsyn till miljövinsten. Vi transporterar inte de färdiga emballagen vilket spar ungefär 1 600 lastbilslaster årligen, säger Ida.

Nordic Sea Winery är en av Europas mest moderna vinanläggningar och hem till några av Sveriges mest populära viner, däribland Mauro, Il Conte, Raccolto, Umbala och Zumbali.

70 procent går i box, 30 i flaska.

Under vår rundtur på vineriet förundras vi över effektiviteten och hur allt går som på räls.

En stor arbetsgivare

Sedan starten 2008 har mycket hänt med anläggningen som sommaren 2014 öppnades upp för allmänheten. Man har bland annat blivit traktens näst största enskilda arbetsgivare och blivit ett hyllat stopp i vinsmakarens Österlenssemester.

På ett år har 11 000 personer blivit guidade mellan vintunnorna.

Och mer lär det bli.

Allt om Vin tilldelade i höstas ett hederspris till Nordic Sea Winery för att på ett "innovativt, kreativt och pedagogiskt sätt ha skapat ett besöksmål av världsklass i Sveriges Toscana".

Vem kan tacka nej till det?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!