Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här överraskar männen hela tåget: "Fantastiskt"

Här är de "Phula gubbarna" som gjorde succé bland de sydsvenska pendlarna. Foto: JACQUES MONTEL PHOTOGRAPHY
Mitt under tågresan stämde de upp i skönsång. Foto: Skärmdump

Det var en alldeles vanlig grådassig vinterdag i rusningstrafiken men plötsligt fick de trötta pendlarna ett leende på läpparna.

De äldre herrarna hyllas nu stort – efter att upptåget fångats på film.

– Det var helt fantastiskt, säger tågvärden Daniel Persson.

Det behövs inte särskilt mycket för att sprida värme i decembermörkret. Det kan tågvärden Daniel Persson intyga efter förra veckans mycket oväntade spontanuppträdande på ett av hans tåg.

– När vi rullade in på Malmö C med Pågatåget i torsdags eftermiddag stod ett gäng äldre män på perrongen, det såg ut som att något var i görningen, de var glada liksom.

Någonstans mellan centralen och station Triangeln stämde den skönsjungande gruppen upp i Owe Thörnqvists "Varm korv boogie" en sång som "varenda svensk känner igen", konstaterar Daniel Persson.

Gensvaret blev enormt i tåget.

– Det var helt fantastiskt! Jag blev så glad. Samma sak för alla andra i tåget, det var leenden överallt och många som filmade och tog kort, säger Daniel Persson som också passade på att föreviga den oväntade konserten.

– De får sjunga för mig hur ofta de vill! Jag bjuder på resan, jublar han.

Konserten på Pågatåget hyllas

Hans lade upp filmen på Facebook och där har den spridits i rasande fart, kommentarerna är rakt igenom positiva och hyllningarna vill aldrig ta slut.

Johannes Schad sjunger förstebas i kören Phula Gubbar som ligger bakom skönsången och förklarar bakgrunden till framförandet.

– Kören bildades i december 1987 och vi firar således 30 år nu. Förra torsdagen hade vi ett uppträdande på Gyllebogårdens äldreboende och tänkte att vi skulle göra något roligt efteråt. Vi tog kontakt med Skånetrafiken och sade att vi tänkte sjunga lite på stan och gärna lite på bussarna också.

Trafikbolaget jublade, gav klartecken och sponsrade de åtta medlemmarnas resa (två av dem var inte med på grund av privata åtaganden).

– Vi började på bussen, linje fyra från Mellanheden, och sjöng oss fram till Malmö C. Där sjöng vi lite julsånger i Gröna salen. I vänthallen gjorde vi ett framträdande till för några entusiaster, några damer som var intresserade för oss. Sedan gick vi ner på perrongen och sjöng innan vi tog tåget till Triangeln.

Phula Gubbarnas succé i rusningen i Malmö

Han intygar precis som Daniel att den svängiga sången gjorde formidabel succé medan tåget rusade fram i mörkret.

– Det är roligt att folk uppskattar det vi gör. En vän som har hört det sa att det faktiskt lät bra, inte alls falskt. Visserligen kan man undra vilka förväntningar han egentligen hade...

Efter att ha förgyllt några minuter av pendlarnas grå vardag avslutade kören med ett framträdande inne i Triangelns köpcenter. 

Samtliga medlemmar var förstås nöjda när de summerade dagen, inte minst för allt beröm de fick.

– Det är klart, vi har sjungit tillsammans i 30 år och har förstås genomgått en viss musikalisk utveckling, skrattar Johannes Schad.

Phula Gubbar utesluter inte att de kan dyka upp på fler oväntade platser i det närmaste.

– Man vet aldrig, vi gör gärna om det! 

 

Phula Gubbar

Fröet till kören såddes när medlemmarna först sjöng tillsammans i Malmö körsällskap 1978. Ett antal medlemmar trivdes så bra tillsammans att de gick samman i konstellationen Phula Gubbar.

Gruppen, som består av tio unga sångare i åldern 65 till en bit över 70, övar varje vecka och replokalen alternerar mellan de olika medlemmarnas hem enligt ett uppgjort schema.

Repertoaren består av bland annat av klassisk manskörslyrik, svenska och internationella folkvisor och sånger av Hasse och Tage, Ulf Peder Olrog, Ove Thörnkvist, Povel Ramel och så vidare.

Medlemmarna:

Förstebas: Johannes Schad och Sven Nordhal. 

Andrebas: John Christian Svensson, Mikael Ström och Bosse Månsson.

Andretenorer: Christer Lundin och Ivar Modigh.

Förstetenorer: Kaj Ohlsson, Staffan Sjöholm och Anders Löfgren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!