Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska Mirjam, 31: ”Synd om Sverige”

Expressens/Kvällspostens reporter Maja Strömberg befann sig i Danmark när beskedet kom att Danmark stänger gränserna till Sverige igen.
Färjan som tar Kvällspostens team till Danmark.
Foto: Fritz Schibli
Flera resenärer väntade i biljetthallen i Helsingborg.
Foto: Fritz Schibli
Många fanns på plats i vänthallen.
Foto: Fritz Schibli
Skyltar meddelade att gränsen var stängd – men flera svenskar kom ändå in i Danmark.
Foto: Fritz Schibli
På HH-färjorna var stämningen hög och många var på plats.
Foto: Fritz Schibli
Mirjam Hagström, 31, Köpenhamn, berättar att hon tycker synd om svenskarna. – Här är det lätt att få en coronatest, säger hon.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
1 / 9

HELSINGÖR. Under lördagsförmiddagen kunde svenskar ta sig in i Danmark.

Men senare svängde de danska myndigheterna på nytt – gränsen stängde. Den temporära öppningen berodde på en ”kommunikationsmiss.”

Bara personer bosatta i Västerbotten får komma in i Danmark utan negativt covid-19-test.

– Det har varit mycket förvirring, säger Peter Ekebjærg, polisinspektör vid danska rikspolisen.

Kön till färjan Aurora som ska föra svenskar från Helsingborg till Helsingör ringlar sig lång vid 13-tiden på lördagen. Runt omkring hörs skåningar diskutera vad det är som egentligen gäller – kommer de äntligen släppas in i Danmark efter att gränserna varit stängda sedan mitten på mars?

Även färjepersonalen verkar förvirrad över vad som gäller. ”Det är många frågetecken men inga svar”, hörs en av dem säga på sin komradio. Bland resenärerna är det närmast feststämning. Mängder av människor har samlats på däck, någon spelar musik på hög volym.

Väl framme i Helsingör står två danska poliser och kontrollerar handlingar från alla som kliver av färjan och frågar vad man har för ärende. En svensk man stoppas och får vända om – han verkar inte ha haft rätt dokument. 

Annars verkar de flesta få komma in – så länge man kan visa att man är folkbokförd i Skåne. Samma sak var det tidigare under dagen rapporterar Sydsvenskan/ Helsingborgs Dagblad. Deras reportrar kunde komma in med id - och bevis för skånsk adress. Vid gränsen till Köpenhamn krävdes dock att reportern skrev under ett löfte om att testa sig inom 24 timmar.

”Jag är inte rädd”

I Helsingör är det mycket ödsligare än vad man är van vid under sommarsäsongen. På stationen sitter danskan Litten Christiansen, 77, Holde. Hon tycker att det senaste direktivet att skåningar nu får komma dit är bra för handeln och ekonomin i Helsingör.

– Jag är inte rädd men man ska tvätta och sprita händerna och hålla avstånd, säger hon.

Sigrid Rosell, 29, som är svensk men bor i Köpenhamn berättar att hon är glad över att det nu verkar som att hennes vänner i Skåne kan komma in i landet.

– Men allt känns väldigt luddigt kring huruvida man får komma in eller inte, säger hon.

Alexander Henriksen, 29, norrman och Sigrid Rosell, 29, svensk, bor båda i Köpenhamn.– Allt är väldigt luddigt kring huruvida svenskar får komma in eller inte, säger Sigrid Rosell.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Hesham Barghash, 60, Helsingborg och Anki Paulson, 57, Helsingborg.– Jag tycker det är konstigt att myndigheterna inte tar ett enhetligt beslut, säger Anki Paulson.– Jag förstår inte hur de tänker. Danskarna kan ju komma hit och ta med sig smittan tillbaka men vi får inte åka dit, säger Hesham Barghash.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Vändningen: Svenskar stoppas

Lite senare på eftermiddagen kommer dock vändningen.  Nu måste svenskar kunna bevisa att man blivit testad negativt för covid-19 – för att få komma in i Helsingör.

Vid färjan stoppas svenskar som försöker kliva av och infomeras om att de får vända tillbaka. En polis berättar att man måste vara coronatestad eller ha ett giltigt ärende för att få komma in.

En som jobbar för färjeföretaget svarar på frågan hur svenskar ändå kunnat komma in tidigare idag, ”ni hade tur, det blev fel”.

På färjan tillbaka finns Stefan Persson, 47 och Filippa Persson, 50, från Svalöv. De blev nekade att komma in i Helsingör men håller ändå humöret uppe och tar en öl i solen på däck.

– Vi hörde på radion i dag att man kunde komma in men när vi provade fick vi inte. De ville ge oss papper att fylla i men vi bara vände. Några andra fyllde i pappren men de fick ändå inte komma in, säger Stefan Persson.

Stefan Persson, 47, och Filippa Persson, 50, från Svalöv.– Det här är en konstig situation, säger Stefan Persson.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Litten Christiansen, 77, dansk och bor i Holte.– Jag är inte rädd men tvätta och sprita händerna och håll avstånd.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Förvirringen är fortfarande total när färjan anländer i Helsingborg. Svenskar på väg mot en ny avgång blir besvikna när de förstår att de trots allt inte får stiga av i Helsingör. 

– Är det sant? men jag var ju i land tidigare i dag, säger en man innan han går vidare.

Förvirring ledde till att gränsen stod öppen

Gränsen var i praktiken alltså endast öppen för skåningar under några timmar. Sedan krävdes covid-test.

– Det har varit mycket förvirring och vi har arbetat med informationen hela dagen, säger Peter Ekebjærg, polisinspektör vid danska rikspolisen.

Den senaste tiden har budskapen från Danmark svängt. Tidigare i juni meddelades att man öppnar gränsen för personer från Skåne, Sörmland, Västerbotten, Halland och Blekinge. Under torsdagen kom dråpslaget att bara västerbottningar får komma in i landet.  

Anledningen förklarades av den kraftiga ökningen av antalet smittade som har varit i de södra regionerna i Sverige.

Under fredagen vände Danmark igen och budskapet var att sydsvenskar trots allt var välkomna om man skrev på ett certifikat med löfte att testa sig i Danmark inom 24 timmar, skriver Sydsvenskan. 

Samtidigt uppgav dock rederierna att svenskar skulle släppas in i Danmark under lördagen – utan krav på test.

Trots lördagens förvirring står det tidigare beskedet alltså fast. Sydsvenskar måste ha med sig bevis på ett negativt covid-19 test vid gränsen. Man får inte heller komma in med löfte om att testa sig i Danmark.

– Det blev en kommunikationsmiss tidigare under dagen. Det handlar om att vi ska försöka anpassa oss till nya regler och det blev mycket förvirring, säger Peter Ekebjærg.

Beskedet innebär att det danska rederiet Sundsbussarna drar tillbaka färjan Pernille igen, som under lördagen trafikerade havssträckan mellan Helsingborg och Helsingör. 

– Vi stoppar färjan nu under kvällen och så får vi se om vi kan börja igen nästa vecka. På torsdag får vi se om det går att starta igen, säger rederiets vd Hans Froholdt.

Danmark öppnar gränsen för sydsvenskar och västerbottningar .

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!