Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här obduceras Marius - mitt framför barnen

Först avlivades giraffen Marius med bultpistol.

Sedan styckades och obducerades han – framför ögonen på djurparksbesökare, barn och tv-kameror.

– Det hade aldrig fungerat i Sverige. Det hade blivit ramaskri och bojkotter, säger skansens Jonas Wahlström.

Varje år avlivar Köpenhamns zoo mellan 20 och 30 överskottsdjur. Både tigrar, björnar och zebror har fått sätta livet till då deras genuppsättning ger en ökad risk för inavel.

Trots stora protester dödades den 18 månader gamla giraffhanen Marius på söndagsmorgonen.

Svenska Frösö zoo ville ta hand om Marius och den dasnke kändisagenten Claus Hjelmbak vill få honom flyttad till Hollywood men Köpenhamns zoo nobbade.

Avlivning i sig är inget ovanligt.

Det som hände därefter var desto mer anmärkningsvärt.

Skolbarn såg på

Under stor uppståndelse obducerades och styckades djuret av veterinärer som med mikrofoner guidade djurparkens besökare genom processen.

Marius kadaver låg på betongen, indränkt med blod, och styckades upp samtidigt som skolbarn trängde sig fram för att se processen.

– Man ser att det är en hane. Här är penisen och där är testiklarna, sa obducenten.

För de som inte kunde följa obduktionen på plats sände den danska tidningen Ekstrabladet live på sin sajt där närbilder på det styckade djuret visades.

"Är synnerligen liberala"

Jonas Wahlström driver Skansenakvariet och är vice ordförande i Svenska djurparksföreningen. Enligt honom hade något liknande inte varit möjligt i Sverige.

– Det hade blivit ramaskri här. Danskarna däremot, det säger bara ”hvad faen?” och kör på. Trots att det inte är ett jägarfolk så har danskarna en helt annan syn på saker och ting. De är synnerligen liberala, säger Wahlström.

Åke Netterström äger Frösö zoo och har de senaste dagarna kämpat för att få Marius flyttad till Sverige. Han accepterar beslutet om avlivning, men är starkt kritisk mot den offentliga obduktionen.

– Det är osmakligt. Fy fan, säger jag. Det ger dåligt rykte för alla djurparker när det luktar jippo om en avlivning, säger Netterström.

"Djur lever och djur dör"

På Köpenhamns zoo viftas kritiken bort.

– Det har kommit hit mycket folk. Allt från studenter och veterinärer till föräldrar som tar med sina barn för att visa det här fascinerande djurets anatomi, säger kommunikatören Tobias Stenbaek.

Enligt honom har ett zoo i uppgift att utbilda folk om djuren, och obduktionen är en del i det.

– Djur lever och djur dör. Det är frivilligt att komma hit och se det här. Är du intresserad så välkomnar vi dig. Är du inte intresserad så är det ingen som tvingar dig, säger Stenbaek.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!