Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här lussar brandmännen – med ett viktigt budskap

Lussa gärna – men akta elden!
Foto: Skärmdump
Sofia Skoglund, brandingenjör på Landskrona räddningstjänst
Foto: Pelle Estborn

Tända ljus i all ära, men det stämningsfulla Luciafirandet innebär en hel del risker.

I en humoristisk video uppmanar Landskrona räddningstjänst allmänheten att tänka på brandsäkerheten i jul. 

– Ha en brandfilt, en brandsläckare och en hink vatten i närheten av luciafirandet. Och se till att utgångarna inte är blockerade, säger brandingenjören Sofia Skoglund.

Räddningstjänsten i Skåne satsar i år på en gemensam julkalender som är både humoristisk och lärorik. I lucka nummer 13 gömmer sig en video med glimten i ögat där Landskrona räddningstjänst uppmanar alla att släcka ljusen i jul. 

– Lucia är en enkel högtid att diskutera brandsäkerhet kring eftersom det florerar en massa levande ljus i dag. Vi ville göra det roligt, och symboliskt genom att släcka de levande ljusen och uppmana till elljus, säger Sofia Skoglund, brandingenjör på Landskrona räddningstjänst, om videoklippet.

Brandfilt, brandsläckare, vatten

I klippet släcker brandmännen levande ljus med en brandsläckare. Ett måste vid varje luciafirande enligt Landskrona räddningstjänst.

– Vi vill förtydliga att man ska ha en brandfilt och en brandsläckare i närheten av luciafirandet, säger Sofia Skoglund om klippet och fortsätter:

– Och en hink med vatten, så att det går enkelt att släcka en brand. Arrangörer av luciatåg ska se till att utgångarna inte är blockerade. Och som besökare, tänk på utrymningssäkerheten - hur kommer jag snabbt ut? Var är nödutgångarna?


LÄS MER: 5 lögner om Luciafirande som du inte ska sprida 


Runt jul ökar bränderna i Sverige. De senaste tio åren ligger statistiken på mellan 500 till 800 bränder i hela Sverige under december enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Den vanligaste brandorsaken är spisen, säger Sofia Skoglund.
Foto: Privat

Det är inte konstigt menar Sofia Skoglund, eftersom mycket av julfirandet bygger på att laga mat på spisen och umgås kring levande ljus. 

– Den vanligaste brandorsaken är spisen. Tänk på att inte lämna brännbara saker på den och stäng av spisen efteråt. Skulle en brand uppstå ska man släcka den med en brandfilt, framför allt om det är olja ska man inte kasta vatten på, tipsar Sofia Skoglund.

Ökar runt tredje advent

Brandrisken ökar speciellt runt tredje advent, med andra ord nu på söndag.

– Då har det första ljuset i adventstaken oftast brunnit ner. När det gäller ljusstakar ska man undvika brännbart material som mossa eller tygtomtar, tipsar Sofia Skoglund och tillägger:

– Lämna aldrig ett rum utan att släcka de levande ljusen, och se till att ha en fungerande brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma. 

Om olyckan är framme, hur ska en tänka då?

– Rädda, varna, larma och släck, säger Sofia Skoglund.