Här lurar 33-åringen till sig exklusiva varor

33-åringen kunde under närmare ett års tid hämta ut varor för över en halv miljon kronor. Varorna beställdes med hjälp av kapade kontokortsnummer.
Foto: Polisen

Vid sammanlagt 44 tillfällen kunde 33-åringen hämta ut varor för över en halv miljon kronor på ett av postens utlämningsställen i Malmö.

Varorna som fanns i kartongerna var allt från dyra parfymer till mobiltelefoner och kosttillskott.

Beställningarna kunde ske efter att helt oskyldiga personer i både Sverige och utomlands fått sina kontokortsnummer kapade.

På bilderna från butikens övervakningskamera i stadsdelen Rosengård i Malmö ser man hur 33-åringen gång efter annan besöker butiken och hämtar ut de beställda varorna.

Vid flera tillfällen var paketen så många att olika medhjälpare fick följa med som bärhjälp.

Det som fanns i paketen var allt från dyra parfymer till mobiltelefoner och kosttillskott. Även olika typer av datautrustning beställdes.

På onsdagen lämnade kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg in ett åtal för grovt bedrägeri   mot 33-åringen vid Malmö tingsrätt.

40 gånger

I åtalet skriver åklagaren att den misstänkte under tiden den 25 februari till 4 december  2015 vid minst 40 tillfällen vilselett ett stort antal butiker och företag att lämna ut varor till honom.

Det sammanlagda värdet på varorna ska ha varit 527 205 kronor. Målsägande är privatpersoner och banker, både i Sverige och utomlands.

33-åringen har enligt misstankarna beställt varorna med stulna kontokortsuppgifter. Han har däremot lämnat sina riktiga personuppgifter, både vid beställningarna och när han senare hämtade ut varorna.

33-åringen erkände redan i första förhöret att han gjort sig skyldig till brott - men hävdade att han agerat på uppdrag av en annan person han inte ville säga namnet på.  

Skyller på spel

– Jag var beroende av spel och blev skyldig personer pengar. För att klara mig ur detta fick jag uppdraget att hämta ut varorna, säger mannen i förhör.

33-åringen hävdar att han spelade på Oddset och Jack Vegas. Men han besökte också flera svartklubbar i Malmö där han spelade poker.

Polisen är övertygad om att 33-åringen talar sanning och bara varit bricka i det stora bedrägeriet.

Men 33-åringen har i förhör inte velat lämna några uppgifter om vem eller vilka som varit huvudmän bakom svindeln.

– Det var en liten smal kille som gav mig jobbet. Han talade svenska med brytning, är allt 33-årigen säger i förhör.

Fick mobiltelefon

Han utrustades med en mobiltelefon och fick meddelanden i telefonen när det var dags att hämta de olika paketen. I telefonen kom även postens sms som godkände att 33-åringen kunde hämta ut försändelserna.

Att kontokortsnummer kapas är numera mycket vanligt och används ofta vid bedrägerier på nätet.

Bedragarna kommer över kortnumren i samband med att databaser hackas. Det sker överallt i världen.

En av målsägandena i den aktuella svindeln är en 34-årig man från Göteborg. Med hans Coop Med Mera-kort lyckades bedragarna vid tre tillfällen få ut sammanlagt 35 000 kronor innan kortet spärrades.

En kvinna som blev av med 27 580 kronor på sitt konto berättar att hennes kortuppgifter troligen kom ut efter att hon gjort en hotellbokning på nätet.

Låga säkerhetskrav

Bedragarna som använder kortuppgifterna på fältet är ofta inte desamma som stjäl uppgifterna från databaserna.

– Det handlas med kontonummer över hela jordklotet, säger en utredare vid Malmöpolisens bedrägerisektion.

Det som underlättar för bedragarna är att många postorderföretag har låga säkerhetskrav gentemot kunderna - för att inte stoppa upp försäljningen.

Som regel håller man de lurade kortkunderna skadefria genom att respektive banker står för kostnaderna för bedrägerierna.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!